Dijital platformlara yönelik çalışmalar yapan Reset Australia, Facebook'un Reklam Yöneticisi platformu aracılığıyla hangi reklam seçeneklerini sağlayacağını görmek için “Ozzie haber ağı” adı altında bir Facebook sayfası ve reklam hesabı oluşturdu.

HEDEFLEMEYİ ENGELLEMİYOR

Facebook, 18 yaşın altındaki kişilere alkol ve diğer yaşa uygun olmayan içeriğin reklamına izin vermezken, reklam verenlerin Facebook profiline göre alkole ilgi duyduğu belirlenen çocukları hedeflemesini engellemiyor.

Facebook, sayfaya 13 ile 17 yaşları arasındaki yaklaşık 740 bin Avustralyalı çocuğa reklam verme olanağı sundu, ancak daha sonra grup reklamı ilgiye göre düzenlediğinde, 18 yaşın altındaki gençlere alkol, sigara ve elektronik sigara, kumar, aşırı kilo kaybı ve fast foodla ilgili reklam verebildiklerini keşfetti.

‘KOD GELİŞTİRİLSİN’ ÖNERİSİ

Alkolle ilgilenen 52 bin gence reklam vermek 3 dolara mal olurken, kumarla ilgilenen 14 bin gence ulaşmak 11 bin 24 dolara veya sigara veya elektronik sigarayla ilgilenen binden az gence 138 ila 210 dolara mal olacak. Kuruluş daha sonra ödüller veya kokteyller kazandığından bahseden bir dizi reklam alarak veya gençlere hedeflenen demografik gruplara reklam vermek için "yaza hazır" olup olmadıklarını sorarak bunu test etti.

Reset Australia, federal hükümeti, gençlerle ilgili verilerin nasıl toplanıp kullanılabileceğini düzenleyen bir kod geliştirmeye çağırdı ve çocukların ve ebeveynlerin açık rızasının ve verilerin nasıl kullanılacağına dair tam şeffaflığın ve yalnızca gerekli verilerin toplanması gerektiğini söyledi.

‘’AYNI ŞEKİLDE KULLANIYOR’’

Reset Australia'nın Yönetici Müdürü Chris Cooper, “Facebook, gençlerin verilerini yetişkinlerle aynı şekilde kullanıyor gibi görünüyor’’ diyerek, "Alkolle ilgilenen 15 yaşındaki bir çocuk, ebeveyninin alkol dolabına göre kokteyl tarifleri öneren reklamlar görmeli mi? 16 yaşındaki çocukların kendilerini hedef alan kumar veya siyasi aşırılıkla ilgili reklamlara sahip olmasını istiyor muyuz?" şeklinde sorular yöneltti.

FACEBOOK: YEREL YASALARA UYMAK ZORUNDAYIZ

Facebook, yayınlanmadan önce her reklamı inceliyor ancak bir sözcü, yaptığı açıklamada, reklamların yayınlandıktan sonra da incelenebileceğini ve yerel yasalara uygun olması gerektiğini söyledi.

Sözcü, "Gençleri Facebook ve Instagram'da güvende tutmak hayati önem taşıyor. Otomatik sistemler ve gözlemciler de dahil olmak üzere, tüm reklamları yayınlanmadan önce ve sonra incelemeye yönelik önemli önlemlerimiz var’’ diyerek, "Platformlarımızda reklam veren herkes, alkol reklamlarının Avustralya'daki küçüklere kısıtlanması gibi tüm yerel yasalar ve kuralların yanı sıra politikalarımıza uymalıdır. Bunu desteklemek için, içeriklerini kimin göreceğini kontrol etmek için tüm işletmelerin kendi hesaplarına uygulayabileceği yaş kısıtlama araçlarına da sahibiz" şeklinde ekledi.

(Guardian)