Facebook, sağlıkla ilgili yanlış bilgiler konusunda daha fazla önlem aldığında ısrar ediyor, ancak platformdaki komplo hesaplarının popülaritesi yine de artıyor. Bu yılın ilk üç ayında 100 hesap aralarında neredeyse bir milyon takipçi kazandı. 

PARA KAZANIYORLAR

İzlenen hesaplar, İnsanlık için Sağlık Özgürlüğü (HFFH) adlı bir grup sosyal medya fenomenlerinden oluşuyor. Grubun yönetici direktörü ve kurucu ortağı, 28 yaşındaki Alec Zeck’in 85 bin takipçili Instagram sayfası, Covid-19 virüsünün asla izole edilmediği de dahil olmak üzere bir dizi yanıltıcı iddiaya ev sahipliği yapıyor. Hesabı hem HFFH'yi tanıtıyor, hem de fenomenler tarafından kullanıcıları satış için diğer kaynaklara, sponsorlara ve ürünlere yönlendiriyor. 

‘’BU BİR SALGIN DEĞİL’’

HFFH'nin Başkan Yardımcısı Tommy John, corona virüsün var olmadığını iddia eden, emekli beyzbol yıldızı babasının Covid-19 sebebiyle hastaneye kaldırılmasından sonra bile olduğu bir çizgi. John, Instagram hesabı aracılığıyla HFFH'yi tanıtmanın yanı sıra, şu sloganla T-shirt satan bir siteye de bağlantı veriyor: "Bu bir salgın değil. Daha beter."

HFFH'nin yönetim kurulu üyelerinden biri olan Joseph Yi, corona virüs pandemisini “plandemik” ve “shiRONA maskaralığı” olarak tanımlıyor. Yi, maskelerin etkili olmadığına ve Covid-19 testlerinin "bir aldatmaca" olduğuna inandığını söyledi.

ELEŞTİRİLEN DEVLER

Ne Instagram ne de Facebook bu para kazanma planlarından doğrudan kazanç sağlamasa da, iş modelleri izleyicileri meşgul etmeye dayanıyor. Facebook, Instagram ve YouTube gibi diğer sosyal medya şirketleri, kullanıcıları aşırılık yanlısı veya komplocu içerik ve görüşlere çekerek katılımı artırdıkları için düzenli olarak eleştiriliyor.

ABD'li düşünce kuruluşu olan Wilson Center'da bir dezenformasyon araştırmacısı olan Nina Jankowicz, Facebook'un doğrudan Instagram üzerinden yapılmasa bile kendisini para kazanma ve yanlış bilgilendirme sorumluluğundan kurtaramayacağını söyledi. Jankowicz, "Bunun güçlendirilmesi için araçlar sağlıyorlar" dedi. (Guardian)