Dünya yollarındaki elektrikli otomobil, kamyonet, kamyon ve otobüs sayısı on yılın sonunda 11 milyon araçtan 145 milyona çıkacak ve bu da her gün milyonlarca varil petrole olan talebi tarihe karışacak.

2.5 KAT DAHA FAZLA

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan bir rapor, hükümetler küresel iklim hedefleri dahilinde kalmak için yeterli düşük karbonlu araç üretimini teşvik etmeyi kabul ederse, 2030 yılına kadar dünya çapında 230 milyon elektrikli araç olabileceğini buldu.

IEA'nın elektrikli araçlar hakkındaki ilk küresel raporu, 2021'in ilk çeyreğindeki satışların, Covid-19 salgınının küresel ekonomilerde bir dizi durgunluğu tetiklediği geçen yılın aynı aylarına göre 2,5 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu.

ÖNEMLİ BİR ETKİ BEKLENİYOR

Küresel otomobil endüstrisinin geçen yıl yüzde 16 küçülmesine neden olan ekonomik yavaşlamaya rağmen, geçen yıl tüm dünyada rekor 3 milyon yeni elektrikli otomobil tescil edilerek toplam 10 milyon elektrikli otomobile ulaşıldı. Ayrıca yaklaşık 1 milyon elektrikli kamyonet, ağır kamyon ve otobüs de bulunmaktadır. Elektrikli arabalardaki artış, enerji endüstrisi tarafından yakından izleniyor ve ham petrol üretiminden elde ettikleri karları desteklemek için ulaşım yakıtlarına olan talebe güvenen petrol şirketleri için önemli etkilere sahip olması bekleniyor.

Dünyanın mevcut iklim politikaları uyarınca, elektrikli araçlar, 2030 yılına kadar günde 2 milyon varilden fazla dizel ve benzin ihtiyacını ortadan kaldırabilir ve 120 milyon ton karbondioksite eşdeğer tasarruf sağlayabilir. Elektrikli araç patlaması aynı zamanda küresel otomotiv endüstrisi için milyarlarca dolarlık etkilere sahip. IEA, tüketicilerin geçen yıl elektrikli araçlara 120 milyar dolar harcadığını, otomobil üreticilerinin pazara 370 elektrikli model sunduğunu ve 2019'a kıyasla yüzde 40 arttığını söyledi.

TÜM ÜLKELERE ‘EYLEM’ ÇAĞRISI

IEA’nın Genel Müdürü Fatih Birol, "Mevcut satış eğilimleri çok cesaret verici ancak ortak iklim ve enerji hedeflerimiz pazarın daha da hızlı kabul edilmesini gerektiriyor" dedi. Rapor, dünyayı iklim hedeflerine ulaşmak için rotaya sokacak kadar elektrikli araç üretmenin "zorlu bir meydan okuma" olacağını söylüyor ve "tüm ülkelerden daha güçlü bir hırs ve eylem" çağrısında bulunuyor.

(Guardian, Çeviri: polemikhaber)