İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları’nda bulunan La Palma’daki William Herschel Teleskobu (WHT), toplam beş milyon yıldızı kataloglayana kadar saatte bin yıldızı inceleyebilecek.

WHT'ye bağlı süper hızlı bir haritalama cihazı, her bir yıldızın yapısını ve hareket hızını analiz edecek ve Samanyolu galaksimizin milyarlarca yılda nasıl oluştuğunu gösterecek. Oxford Üniversitesi'nden Prof. Gavin Dalton, 'Weave' olarak bilinen cihazı geliştirmek için on yıldan fazla zaman harcadı.

KRİTİK SORULAR

Yeni cihaz, İspanyol Kanarya Adası La Palma'da bir dağın tepesinde bulunan WHT'ye eklendi. Weave, gözlemlediği her yıldızın hızını, yönünü, yaşını ve bileşimini hesaplayarak, esasen Samanyolu'nda hareket eden yıldızların hareketli bir resmini oluşturur. Prof. Dalton'a göre, geriye doğru tahminde bulunarak, Samanyolu'nun tüm oluşumunu daha önce hiç görülmemiş ayrıntılı bir şekilde yeniden inşa etmek mümkün olacak.

Dalton, "Samanyolu'nun kozmik zaman içinde inşa edilmesiyle emilen galaksilerin izini sürebileceğiz ve her bir soğurmanın yeni yıldız oluşumunu nasıl tetiklediğini görebileceğiz" dedi.

WHT'den sorumlu Dr. Marc Balcells, BBC News'e, Weave'in galaksilerin nasıl oluştuğuna dair anlayışımızda büyük bir değişime yol açacağını söyleyerek “On yıllardır astronominin altın çağında olduğumuzu duyuyoruz ancak geleceğin beklediği çok daha önemli. Weave, kaç tane parçanın bir araya gelerek büyük bir galaksi oluşturduğu ve kaç tane galaksinin birleşerek Samanyolu'nu oluşturduğu gibi astronomların onlarca yıldır yanıtlamaya çalıştığı soruları yanıtlayacak mı?" dedi. (BBC)