Avustralya'yı takiben Kanada, Facebook'u haber içeriği için ödeme yapmaya zorlamayı hedeflediğini duyurdu. Ottawa, teknoloji devinin intikam peşinde koşmasının gözünü korkutmayacağını söyledi.

‘BU ALANDA İLK OLACAĞIZ’

Kanadalı Bakan Steven Guilbeault yaptığı açıklamada, Avustralya’nın Facebook ve diğer şirketlerin kendi platformlarında yer alan içeriklere ödeme için Avustralya’nın meclisten geçirdiği yasaya benzer bir yasa tasarısı hazırlamaya başlayacağını söyledi. Bakan gazetecilere verdiği demeçte, "Kanada bu savaşın ön saflarında, gerçekten bunu yapan dünyadaki ilk ülkeler arasındayız" dedi.

AVRUPA DEVLERİYLE GÖRÜŞTÜ

Fransa, teknoloji şirketlerinin, sorunu zorlamadan finansal tazminat konusunda yayıncılarla müzakerelere girmesini şart koştu. Guilbeault, hükümetin hangi modelin "en uygun" olacağına hala karar verdiğini söyledi ve Facebook'tan en iyi tazminatın nasıl alınacağı konusunda Fransa, Avustralya, Almanya ve Finlandiya'daki meslektaşları ile istişarelerde bulunduğunu ekledi.

‘SÜRDÜRÜLEMEZ’

Bakan, yakında bir düzineden fazla ülkenin teknoloji devinin haber içeriği için ödeme yapmasını gerektiren kuralları kabul edebileceğini düşünüyor. Guilbeault, daha fazla ülke bunu takip ederse Facebook'un benzer eylemleri gerçekleştiremeyeceğini söyledi ve şirketin konuya yaklaşımını "tamamen sürdürülemez" olarak nitelendirdi.

SADECE FACEBOOK DEĞİL

Facebook, Ottawa yönetiminde tek teknoloji devi Facebook değil. Guilbeault, Google'ın da gelecekte yasalara da tabi olabileceğini söyledi. Şirket, şu anda Kanadalı yayıncılarla News Showcase hizmeti için içerik kullanımı konusunda görüşmelerde bulunuyor.