Texas Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, özellikle şişelerde kullanılan PET plastiği moleküllerine parçalayabilen hidrolaz adı verilen bir tür enzimi başarılı bir şekilde tasarlamak için yapay zeka kullandıklarını duyurdular. Bu malzemeler daha sonra yeni ürünlere dönüştürülebilir.

‘DEVİRDAİM FIRSATI’

ABD’de bulunan üniversiteden Hal Alper, “Bu öncü geri dönüşüm sürecinden yararlanmak için endüstriler arasında olanaklar sonsuzdur. Atık yönetimi endüstrisinin ötesinde, bu aynı zamanda her sektörden şirketlere ürünlerinin geri dönüşümünde öncülük etme fırsatı sunuyor. Bu daha sürdürülebilir enzim yaklaşımları sayesinde, gerçek bir döngüsel plastik ekonomisi tasavvur etmeye başlayabiliriz” dedi. 

PET (polietilen tereftalat), en yaygın plastiklerden biridir ve dünyadaki insan yapımı katı atıkların yaklaşık yüzde 12'sini oluşturur. Araştırmacılar, plastik numuneleri tamamen yeni PET parçaları üretmek için kullandıkları malzemelere tamamen parçalamak için enzimi kullanarak, tam bir döngüsel geri dönüşüm süreci gösterdiler. Süreç, şeffaf ürünlerde olduğu gibi renkli PET ile de aynı şekilde çalıştı.

İNSAN KANINDA BİLE BULUNDU

Yeterli miktarlarda enzim, plastik çöplükleri ve atık fabrikaları ya da sadece plastiklerle kirlenmiş alanları temizlemek için kullanılabilir. Her yıl 400 milyon ton plastik atıldığı için, plastik atık krizine yeni çözümlere şiddetle ihtiyaç var. Dünyadaki plastik çöpün yüzde 10'dan azı geri dönüştürülmektedir; geri kalanı ise çevrede parçalanarak suyu, besin zincirini ve hatta havayı kirletiyor. Sonuç olarak, plastik artık atmosferden insan kanına kadar dünyanın her yerinde bulundu.

Bunun insanlar için sağlıkla ilgili sonuçları şu an için büyük ölçüde bilinmiyor, ancak faydalı olmaları pek olası değil. Şimdiye kadar yapılan araştırmalar, insanlarda küçük plastik parçalarının hücre hasarına neden olabileceğini göstermiştir. (Forbes)