Bu hafta yayınlanan bir dizi makalede bilim insanları, Mars kabuğunun Dünya'nın kalınlık aralığında olduğunu bildirdiler. Kabuk ve çekirdek arasındaki Mars mantosu, kabaca Dünya'nınkinin yarısı kadar kalın ve Mars çekirdeği, neredeyse iki kat büyük gezegenimizin çekirdeğinden daha küçük olmasına rağmen, bilim adamlarının beklediğinden yüksek.

GEZEGENİN ÇEKİRDEĞİ ERİMİŞ

Bu yeni çalışmalar, Mars çekirdeğinin erimiş olduğunu doğruluyor. Ancak uluslararası araştırma ekiplerine göre, Mars'ın Dünya'nınki gibi erimiş bir dış çekirdekle çevrili katı bir iç çekirdeğe sahip olup olmadığını bilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Bilim insanları yaptığı açıklamada, daha güçlü depremlerin herhangi bir çoklu çekirdek katmanını tanımlamaya yardımcı olabileceğini söyledi. Kabuk çalışmasına katılan NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'ndan Mark Panning, en büyük mars depremlerinin bile o kadar zayıf olduğunu ve Dünya'da zar zor hissedildiklerini söyledi. Verileri işlemeyi ve Mars'ın içini tanımlamayı kolaylaştıracak "büyük bir deprem" umuyor.

MARS’IN İKİ KATI

Mevcut ölçümler, Mars'ın kabuğunun muhtemelen 20 kilometre ila 37 kilometre kadar derine ulaştığını gösterirken, yaklaşık bin 600 kilometre kadar uzanan manto ve bin 830 kilometre yarıçaplı nispeten hafif çekirdek olduğunu ortaya koyuyor. Karşılaştırıldığında, Dünya'nın kabuğu okyanusların altında birkaç kilometre ile Himalayaların altında ise 70 kilometre arasında değişmektedir. Dünya, Mars'ın neredeyse iki katı büyüklüğünde.

Kaynak: AP News