Vermont Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, dünyanın herhangi bir günde ne kadar mutlu veya üzücü hissettiğini ölçmek için Twitter’da yayınlanan rastgele bir tweet örneğini araştırıyor.

Hedonometre olarak adlandırılan araçlarına ‘Dow Jones mutluluk indeksi’ deniyor. 1'den (en az mutlu) 9'a (en mutlu) kadar bir ölçek, 10 bin tane sık kullanılan kelimeden oluşan bir veri tabanına dayanıyor. 

Örneğin, ‘kahkaha’ kelimesinin her örneği 9 üzerinden 8.5 puan alır; ‘Mutluluk’ ve ‘aşk’ neredeyse aynı oranda. Ölçeğin diğer ucunda ise 1.3 ile en düşük puanı ‘intihar’ ve ‘terörist’ kelimeleri paylaşmaktadır. Araştırmacılar, her günün tweetlerinin
‘mutluluk puanının’ ortalamasını alarak, dünya genelindeki kamuoyu duyarlılığı üzerinde en büyük etkiye sahip olayları belirleyebilir.

HEDONOMETRE YERLERDE

2020'de küresel mutluluğun son derece düşük olması şaşırtıcı olmamalı. Twitter'ın yıl için ortalama puanı sadece 5,9'du ve bu, şimdiye kadarki en düşük puan. 3 Ocak'ta İran'ın Kudüs Gücü başkanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesiyle başladı. 

2011'de Usame bin Ladin'in öldürülmesinde olduğu gibi Hedonometre, Twitter paylaşımları ‘öldü’ ve ‘öldürüldü’ gibi olumsuz sözlerle dolduğu için keskin bir düşüş yaşadı. Hedonometre, DSÖ corona virüs salgınını resmi olarak bir pandemi ilan ettiğinde yeniden düştü.
31 Mayıs'ta, George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından 100'den fazla Amerikan şehrinde protestocuların yürümesinden sonra, kullanıcılar sosyal medya platformunu ‘şiddet’, ‘ateş etme’ ve ‘haydutlar’ gibi kelimelerle doldurarak Twitter'a en üzücü gününü yaşattılar.

K-POP HAYRANLARI ORTALAMAYI YÜKSELTTİ

Fransa’da ise Twitter kullanıcılarının mutluluk puanı 2020'de ortalama sadece 5,82 idi. Ülke, dünyadaki en şiddetli salgınlardan birine maruz kaldı ve birden çok tecrit yaşadı. 

Yine de bazı ülkeler nispeten neşeliydi. Güney Kore salgını iyi bir şekilde atlattı ve 2020'deki tweetlerinde çok daha fazla mutlu kelime yer aldı. Twitter, dünyanın en başarılı K-pop grubu BTS üyelerinin doğum günlerinde neşeli sözlerde büyük bir artış görüyor. BTS, 6 Aralık'ta müzik
ödülü aldığında, İngilizce Twitter, ‘kazanmak’ ve ‘tebrikler’ gibi kelimelerle desteklenen, yılın ikinci en yüksek mutluluk puanını kaydetti. Nereye bakacağınızı bilirseniz belki mutluluk bulunabilir.