Glenn Araştırma Merkezi'nde gelişmiş hava taşımacılığı teknolojisi yöneticisi Jim Heidmann, "Endüstri elektrikli uçak fikriyle alay ediyordu, ancak artık durum böyle değil, bununla çok ilgileniyorlar" dedi. 

‘’HAVALANMASI BİLE ZOR’’

NASA, son on yıldır elektrikli uçaklar üzerinde çalışıyor ve elektrikli arabaların yaygın olarak benimsenmesini engellemeyen fizik yasalarıyla boğuşuyor. Şu anda, 737 boyutlu bir jeti elektrikle çalıştırmak için uçağın kendisi büyüklüğünde bir batarya gerekiyor. Heidmann, "Bu mümkün değil, uçmak şöyle dursun, havalanmak çok ağır olur. Ağırlık, uçaklar için arabalardan biraz daha önemlidir" dedi. 

Ancak lityum iyon batarya teknolojisindeki ve diğer bileşenlerdeki gelişmeler daha küçük boyutların yeterli olmasını sağlayacak.

DENEMELER BAŞLADI

NASA, yaklaşık 100 mil menzile ve 172mph seyir hızına sahip olmasını beklediği deneysel iki koltuklu bir elektrikli uçak olan X-57'yi yarattı. Bu arada özel şirketler, ilk adım olarak 500 millik daha küçük bölgesel uçuşları izliyor. AeroTEC'e göre, geçtiğimiz yaz dokuz yolcu taşıyabilen elektrikli bir uçak, Washington eyaletinde 30 dakikalık başarılı bir uçuş gerçekleştirdi. Bu yolculuk, havacılık yakıtıyla yapılan yolculuktan daha uygun maliyetli, daha temiz ve daha sessizdi. 

Kaliforniya merkezli bir şirket olan Ampaire'in kurucu ortağı Kevin Noertker, "Başlangıçta 20 kişiye kadar taşıyan uçaklara gideceğiz, NASA’nın üzerinde çalıştığı teknoloji ise bunu belki 100 kişilik uçaklara kadar uzatacak" dedi. (Guardian)