Ajans, Federal İletişim Komisyonu'na (FCC) yaptığı bir sunumda, "NASA, birleşme olaylarının sıklığında önemli bir artış potansiyeli ve NASA'nın bilim ve insan uzay uçuşu misyonları üzerindeki olası etkileri konusunda endişelere sahip" dedi.

‘DENEYİME İHTİYACIMIZ VAR’

NASA, şu anda yörüngede toplam 25 bin nesnenin takip edildiğini ve 600 kilometrenin altında yaklaşık 6 bin 100 nesne olduğunu kaydetti. SpaceX'in Gen2 genişlemesi "yörüngedeki izlenen nesnelerin sayısını iki katından fazla artıracak ve 600 kilometrenin altındaki nesne sayısını beş kattan fazla artıracak" diye ekledi.

Uyduların astronomi üzerindeki etkilerini inceleyen Amerikan Astronomi Topluluğu panelinin bir parçası olan Harvard-Smithsonian astrofizikçisi Jonathan McDowell, “Astronomik gözlemlere müdahale eden bu kadar çok sayıda uyduya sahip olmakla ilgilendik.On binlerce uyduya ulaşmadan önce, çalışan birkaç bin uyduyla ilgili biraz daha deneyime ihtiyacımız var” dedi. 

Musk, 15 Ocak'ta SpaceX'in bin 469 Starlink uydusunun aktif olduğunu ve 272'sinin yakında operasyonel yörüngelere taşındığını tweetledi.

‘KRİTİK DAYANAK NOKTASI’

Project Kuiper programı aracılığıyla bu tür 3 bin 236 uydu inşa etmek için en az 10 milyar dolar harcama sözü veren Amazon.com, FCC ile SpaceX'in planı hakkında ayrı ayrı endişelerini dile getirdi. Amazon, SpaceX'in uygulaması kapsamında "en az yüzlerce ve potansiyel olarak 10 binden fazla" SpaceX uydusunun Kuiper sistemi ile aynı irtifalarda çalışabileceğini söyledi.

Kurulumu son derece maliyetli olsa da, uydu teknolojisi, fiber optik kabloların ve baz istasyonlarının ulaşmadığı kırsal veya hizmet verilmesi zor yerlerde yaşayan insanlar için yüksek hızlı internet sağlayabilir. Teknoloji, kasırgalar veya diğer doğal afetler iletişimi bozduğunda da kritik bir dayanak noktası olabilir. (Guardian)