Hollanda başkentinin neredeyse 100 kilometre uzunluğundaki kanalları, kirletici içten yanmalı motorlarla çalışan arabalar ve kamyonlar dar yolları kapatmaya başlamadan çok önceleri ulaşım için kullanılıyordu.

Şimdi Roboat adlı proje, direksiyonda bir insan eli olmadan dünyanın su yollarında gezinmenin yeni yollarını geliştirmeyi hedefliyor.

‘‘DAHA VERİMLİ OLACAK’’

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ile işbirliği yapan Amsterdam İleri Metropoliten Çözümler Enstitüsü'nün İnovasyon Direktörü Stephan van Dijk, teknolojinin “çok fazla geminizin ve çok fazla geminizin olduğu son derece karmaşık liman operasyonlarında çok alakalı olduğunu söyledi. 

Dijk, ‘’Orada otonom sistemlerle güvenliği gerçekten iyileştirebilir, aynı zamanda daha verimli ve 7/24 operasyon yaklaşımı haline getirebilirsiniz” dedi.

‘’4 YILA TAMAMLARIZ’’

Roboat'ların turuncu pervaneleri ve elektrik piliyle çalışan dört pervanesi var. Akü tipine ve kargo yüküne bağlı olarak saatte 4 mil hızla gidebilirler ve 12-24 saat çalışabilirler.

Gemiler, etrafındaki alanları tarayan, sabit ve hareketli nesneleri tespit eden kameralardan ve sensörlerden gelen verileri işleyen bir bilgisayar tarafından uzaktan yönlendirilecek.

Gemiler modülerdir, böylece farklı amaçlara, kargo veya işçi taşımaya kolayca uyarlanabilirler.

Geliştiriciler, kendi kendini yöneten teknolojiyi mükemmelleştirmek için hala iki ila dört yıla ihtiyaçları olduğunu söylüyor. Ancak tekneler çalıştırılmadan önce, geliştiricilerin yasal engellerin ve mahremiyet endişelerinin üstesinden gelmesi gerekiyor.


(Guardian,Çeviri:Polemikhaber)