Google faaliyet gösterdiği birçok piyasada tekelleştiği için hem dünyada hem de Türkiye’de en çok cezaya çarptırılan şirketlerden biri oldu. Google, Avrupa Birliği’nden de 2017-2019 arasında 8 milyar Euro ise ceza alarak son yıllarda rekabeti bozduğu için en çok ceza alan şirketler arasında yer aldı. Rekabet Kurulu Google’a 14 ayda 3 ayrı soruşturmada toplam 591 milyon lira ceza verdi.

REKABETİ BOZDUĞU İÇİN EN ÇOK CEZA ALAN ŞİRKET OLDU

Google, Avrupa Birliği’nden de 2017-2019 arasında 8 milyar Euro ise ceza alarak son yıllarda rekabeti bozduğu için çok ceza alan şirket oldu. ABD’de Adalet Bakanlığı da kanunlara uymayan Google’ın bölünmesi için dava açtı, bu dosya 20 yıl sonra ABD’de rekabet tarihinin en büyük soruşturması olarak nitelendirildi.

TÜRK ŞİRKETLERİ ZOR DURUMDA
Google’ın gücü internette arama motoru işindeki tekelinden geliyor. Google Türkiye’de de birçok yerli girişimi arama sonuçlarından çıkararak iflas ettirmişti. Konuyla ilgili Global Teknoloji Uzmanı Ussal Şahbaz, “Google’ın Türkiye’de pazar dışına ittiği onlarca yerli girişim içinde en bilinenleri illerarasımesafe.com ve izlesene.com” dedi. Şahbaz Google’ın hakkında alınan Rekabet Kurumu kararlarını hiçe saydığını da dile getirerek “Birçok durumda Google devlete karşı kamuoyu oluşturmak istedi. Mesela Android ile ilgili Avrupa Birliği’ndeki kararın aynısını uygulatmamak için cep telefonu bayilerini, Google Shopping ile ilgili karara karşı da e-ticaret sitelerini ayaklandırmak istediler. Ancak iki girişim de esnafımızın sağduyusu ile başarısız oldu” dedi.

TÜM ÖZEL BİLGİLERİMİZ GOOGLE'DA
Google’ın pazar gücünün en olumsuz etkilerinden birinin kişisel verilerimiz olduğunu belirten Şahbaz, “Google kullanıcıların ziyaret ettiği sayfalara konan “çerez” denen küçük kodlarla verileri topluyor. Annenize babanıza, eşinize, patronunuza soramadığınız soruları Google’a soruyorsunuz. Google, bütün cihazlarınızdaki arama geçmişinizi depoluyor. Günün hangi saatinde nerede olduğunuz depoluyor. Bu bilgileri siz silesiniz bile Google’ın hafızasından silinmiyor.” Toplanan kişisel veriler arama sonuçlarında veya yine Google’a ait olan Youtube’da ne göreceğinizi belirlemekte kullanılıyor. Bu sistemlerin kullanıcıları nasıl manipüle ettiği dünya çapında yapılan akademik araştırmalarla gösterilmiş durumda. Şahbaz’a göre “İŞİD gibi terör örgütlerinin en yaygın eleman toplama aracı Youtube, yani Google. Youtube’un çocukları ve gençleri hem yasadışı hem de ahlakdışı davranışlara yönelten içerikleri ısrarla kaldırmaması küresel bir problem. Özellikle Peygamber efendimize hakaret edilen içerikleri kaldırılmıyor'' diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN VERGİ ZARARI MİLYONLAR
Dev şirketin vergi ödemekten kaçındığına dikkat çeken Şahbaz, şunları söyledi: ''Google’ın dünya çapında tanındığı davranışlarından biri de vergi ödemekten kaçınması. İki sene önce ülkemizde yürürlüğe konan Dijital Hizmet Vergisi de firma tarafından reklam verenlere yansıtıldı. Şahbaz’a göre “Bugün ülkemizde reklamcılığın çoğunluğunu oluşturan dijital reklamcılık pazarı da büyük ölçüde Google’ın kontrolü altında. Google bu sayede %7,5 Dijital Hizmet Vergisi’ni olduğu gibi reklam verenlere yansıttı. Üstelik bunu yapmak kanunda açıkça yasakladığı halde. Bir bakıma işinize gelirse reklam verin gelmezse vermeyin diyor.” Gelir İdaresi’ne göre Google’ın ülkemizden 2020 yılında elde ettiği dijital reklam geliri 9 milyar TL. TBMM’de Dijital Mecralar Komisyonu geçen sene sonunda Google’ın Türkiye temsilcilerini meclise çağırmıştı. Saatlerce süren toplantı sonrasında temsilcilere sorular yönlendiren vekiller tatmin edici cevaplar alamadığı için Google’a soruları cevaplaması için rapor göndermesi gerektiğini belirtti. 3 ay sonra raporları gönderen firma vergi cevaplarının gizli bilgi olduğunu belirterek açıklamada bulunmadı. Google dünyanın birçok yerinde son 10 yılda 241 adet şirket satın almışken, Türkiye’den tek bir şirket satın almadı. Meclise sunulan raporda ise yalnızca kendi ürünlerinin gelişmesi için yapılan yatırımlardan söz edildi. Google’ın Türkiye’de sadece satış ve pazarlama personeli bulunuyor. İsrail gibi ülkelerde yazılım merkezleri bulunan Google, Türkiye’de yazılımcı istihdam etmiyor.''