Moskova Tekel Karşıtı Servisi yaptığı açıklamada, dünyanın en değerli halka açık şirketlerinden biri olan firmanın ülkenin adil rekabet kurallarını ihlal ettiğini tespit ettiğini duyurdu.

‘KÖTÜYE KULLANDI’

Şikayet, anti-virüs ve siber güvenlik ürünleri üreten Rus yazılım şirketi Kaspersky Lab'den kaynaklandı. 

Özellikle Moskova merkezli şirket, ebeveyn kontrol teknolojisinin App Store'a erişim sağlamak için gereksiz engellerle karşılaştığını iddia etti.

Yetkililer, Apple'ın iOS mobil uygulama pazarındaki hakim konumunu kendi ürünleri için rekabet avantajı sağlayacak şekilde kötüye kullandığı ve aynı zamanda rakip ürünler için zorlaştırdığını belirledi.

APPLE’DAN JET İTİRAZ

Ceza açıklamasının ardından Apple, karara itiraz edeceğini ve para cezasının mahkeme kararına kadar bekletileceğini söyledi. 

Firma yaptığı açıklamada, "Kaspersky Lab dahil Rusya'daki 10 binlerce geliştiricinin App Store'u kullanarak 155 ülkede bir milyardan fazla kullanıcıya erişim sağlamasına yardımcı olmaktan gurur duyuyoruz" dedi.

Apple, uygulamasını App Store'un çocuk koruma politikalarıyla uyumlu hale getirmesine yardımcı olmak için Kaspersky ile birlikte çalıştığını da sözlerine ekledi.

RUS YAZILIM ŞARTI

Bu yılın başlarında Rusya, tüm akıllı telefonların arama motorları, tarayıcılar ve diğer programlar da dahil olmak üzere yerli yazılımlarla yüklenmiş olarak gelmesini istedi.

Yetkililer, bu hamlenin, ABD teknoloji holdinglerinin hakim olduğu pazarları çeşitlendirmeye yardımcı olacağını söylüyor. 

Ancak eleştirmenler, bunun Moskova’nın web üzerindeki kontrolünü güçlendirme girişiminin parçası olduğunu söylüyorlar. 

(RT, Çeviri:polemikhaber)