Dünyanın en çok kullanılan anlık mesajlaşma uygulaması Whatsapp'ın Türkiye'deki kullanıcılara 'zorunlu' güncelleme bildirimi sonrası tepki yağmıştı.

Birçok kullanıcı AB'ye gönderilen bildirimde bu tür zorunluluk olmadığını öne sürerek Whatsapp'ı 'çifte standart' yapmakla suçlamıştı.

Türkiye'de kullanıcılar dışında siyasilerden de tepki gelirken önerilen bazı uygulamalar da oldu.

Önerilen uygulamalar arasında yabancı şirketlere ait Telegram ve Signal yer alırken Türk menşeli iki uygulama da önerildi: BİP ve Dedi!

Önerilerden sonra birçok kişi Telegram uygulaması indirirken Türkiye'den ise BİP önemli bir sıçrama gerçekleştirdi.

Kullanıcılar Whatsapp'ın bu kararından sonra yeni uygulama telaşına düşerken ön plana çıkan iki uygulama olan 'Telegram mı?' yoksa 'Signal mi?' ikilemine düştü.

Whatsapp, 'uçtan uca şifreleme' özelliğini 4 yıl önce tanıtmış ve buradaki mesajların içerikler başkaları tarafından görüntülenemiyor ve aramalar dinlenemiyordu.

Whatsapp'ın yeni gizlilik politikası AB üyesi olmayan ülkelerin kullanıcıların verilerini üst şirket olan Facebook'la paylaşmasının istenmesi ve 8 Şubat'a kadar süre vermesi 'uçtan uca şifreleme' özelliğinin anlamını ortadan kaldırıyor.

Telegram, Whatsapp'a göre veri güvenliği konusunda biraz daha üstte olmasıyla son dönemde giderek artan bir popülariteye sahip oldu.

Telegram'ın gizlilik politikasında veriler çok şifreli olarak saklanırken şifreleme anahtarları da diğer DC'lerde saklanıyor. Böylece kullanıcı verilerine erişim neredeyse imkansız kılınıyor.

Signal, söz konusu güvenlik olduğunda olduğu WhatsApp ve Telegram’a göre biraz daha önde gibi görünüyor. 

Mesajlaşmaları 'uçtan uca şifreleme' yöntemiyle koruyan Signal’in asıl avantajı kaynak kodunun açık olması.

Kullanıcı görüşmelerine ilişkin veriler ise Signal’in sunucularında saklanmadan imha ediliyor.

Öte yandan Signal, kullanıcılarını korumak için neredeyse tüm meta verilerini yani kimlerin kimlerle ne zaman temasa geçtiği bilgisini şifreliyor.