Ancak cinsel şiddet ve gözetleme konusunda uzmanlaşmış uzmanlar, hareketin yanlış olduğunu ve ceza adaleti sisteminin doğasında var olan önyargıları artırma riskini taşıdığını söyledi.

‘ÇOĞUNUN SABIKA KAYDI YOK’

Surveillance Technology Oversight Project'in Kurucusu Albert Fox Cahn, cinsel şiddetle suçlanan çoğu kişinin ceza adalet sistemiyle etkileşime girmemesi de dahil olmak üzere, arka plan kontrollerinin bazı temel nüansları aydınlatan kör araçlar olduğunu söyledi. Cinsel şiddet karşıtı örgüt Rainn'e göre, bin cinsel saldırıdan sadece 310'u polise bildiriliyor.

Cahn, "Araç, ceza adaletinin katılımının gelecekte kimin tehlike oluşturacağını bulmak için ilgili bir risk faktörü olduğunu varsayıyor, ancak istismarcıların büyük çoğunluğunun sabıka kaydı yok" dedi.

Ayrıca, bu özellik, polis tarafından orantısız bir şekilde hedef alınan siyahi insanlara karşı ayrımcılığı artırabilir. Cahn, "Tinder, ABD'deki tüm sabıka geçmişi verilerinin ayrımcılıkla telafi edilemez bir şekilde çarpıtıldığını ve kimin 'risk' oluşturduğuna ve kimin 'güvenli' olduğuna dair derinden önyargılı bir görüş verdiğini fark etmekte başarısız oluyor" dedi.

‘KARMAŞIK’

Ancak, Michigan Üniversitesi'nden cinsiyet ve cinsel şiddet üzerine üniversitede cinsel şiddete vurgu yapan Nicole Bedera, gelecekteki şiddet eylemlerini tahmin etmek için geçmişteki şiddet içeren suçlamaları kullanmanın karmaşık olduğunu söyledi.

Bedera, “Örneğin, nefsi müdafaa yapan aile içi şiddet mağdurları, genellikle bu eylemler için ceza adaleti sisteminde cezalandırılır. Bazı durumlarda, bir şiddet eylemi gerçekleştiren ve bundan ceza mahkemesinde suçlu bulunan kişiler gelecekte de şiddet eyleminde bulunmaya devam edecekler. Ama bu kategoride oraya ait olmayan insanlar da var" diye ekledi. (Guardian)