Çin Madencilik ve Teknoloji Üniversitesi'nden bilim insanı olan Li Ruilin, doğudaki Xuzhou kentindeki yapay ay projesinin önümüzdeki aylarda resmi olarak başlatılmasının beklendiğini söyledi.
 
‘MİNİ AY’
 
Li, programı "dünyada türünün ilk örneği" olarak nitelendirdi ve yerçekimini "kaybolabileceği" ve "istediğiniz kadar sürebileceği" için ay simülasyonunu tamamen yeni bir düzeye taşıdığını söyledi. Tesis, 60 santimetre çapında bir mini "ay" barındıran bir vakum odasından oluşuyor. Ay benzeri manzara, Ay'da bulunanlar kadar hafif olan kayalardan ve tozdan oluşur.
 
Manzara, yerçekiminin Dünya'daki yerçekiminin yaklaşık altıda biri kadar güçlü olduğu Ay gibi bir manyetik alan tarafından destekleniyor. Alanın yeterince güçlü olduğu yerlerde, kurbağa veya kestane gibi bazı hafif nesneler havaya yükselebilir.
 
Li, projenin Çin’in Ay operasyonlarına hazırlanmasında önemli bir rol oynayacağını, bilim insanlarının ekipmanı test etmesine ve hatta Ay'ın kendisinde maliyetli olabilecek yanlış hesaplamaları önlemesine izin vereceğini söyledi.
 
HERKESE AÇIK OLACAK

 
Tesisi yapmak için bir takım teknik yeniliklere ihtiyaç olduğunu söyleyen Li, atmosferi yaratmak için gereken manyetik kuvvetlerin süper iletken teller gibi bileşenleri parçalayıp birçok metalik bileşeni işe yaramaz hale getirebilecek kadar güçlü olduğunu kaydetti. Andre Geim'in bir kurbağayı mıknatısla havaya kaldırma deneylerinden ilham alan tesisin dünyanın dört bir yanından araştırmacılara açık olacağını da sözlerine ekledi. (RT)