Rapor aynı zamanda şirketin düzenleyicileri ve kanun uygulayıcıları engellemek için bir yöntem kullandığını, Bermuda ve diğer vergi cennetleri aracılığıyla para aktardığını ve sürücülerine karşı şiddeti kamuoyunun sempatisini kazanmanın bir yolu olarak göstermeyi düşündüğünü ortaya koyuyor.

ON BİNLERCE BELGE

Kar amacı gütmeyen bir araştırmacı gazeteciler ağı olan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu, Uber'in dahili metinlerini, elektronik postalarını, faturalarını ve diğer belgeleri taradı ve "Uber'in taksi yasalarına karşı çıkma ve işçi haklarını altüst etme biçimlerine eşi görülmemiş bir bakış" olarak adlandırdığı metni sundu.

Uber Dosyaları olarak adlandırılan sızıntı, 2013 ile 2017 arasındaki dönemi kapsayan 124 binden fazla belgeden oluşuyor. Belgeler, ilk olarak konsorsiyumla paylaşan İngiltere merkezli Guardian gazetesine sızdırıldı.

PARİS ‘GAYET NORMAL’ DİYOR

Macron ve Uber yöneticileri arasındaki kısa mesaj alışverişlerini alıntılayan Guardian'a göre, Macron'un ekonomi bakanı olduğu sırada Uber'in Fransa'nın taksi endüstrisini bozma çabalarını destekledi. Fransa’da cumhurbaşkanlık, gazeteye yaptığı açıklamada, Macron'un o dönemdeki bakanlık görevlerinin "doğal olarak onu hizmet sektöründe o yıllarda ortaya çıkan keskin değişime katılan birçok şirketle tanışmasına ve etkileşime girmesine yol açtığını" söyledi.

Yazılı bir açıklamada. Uber Sözcüsü Jill Hazelbaker geçmişteki "hataları" kabul etti ve 2017'de işe başlayan CEO Dara Khosrowshahi'nin "Uber'in çalışma biçiminin her yönünü dönüştürmekle görevlendirildiğini" söyledi. Hazelbaker, "Uber'in bugün farklı bir şirket olduğunu söylediğimizde, kelimenin tam anlamıyla demek istiyoruz: Mevcut Uber çalışanlarının yüzde 90'ı Dara CEO olduktan sonra katıldı" dedi. (euronews)