Parola paylaşımının, akış hizmetlerine yılda birkaç milyar dolara mal olduğu tahmin edilmektedir. 

Bu, yılda yaklaşık 120 milyar dolar kazanan bir sektör için şu anda küçük bir sorun, ancak sektörün büyümesiyle birlikte sorun ciddileşecek. Amazon, yakında çıkacak olan "Yüzüklerin Efendisi" serisinin yalnızca ilk sezonunun 450 milyon dolara mal olacağı bildirdi. Bu, HBO’nun "Game of Thrones" serisinin bir sezonunun maliyetinin dört katından fazla.

HASSAS DENGE: ABONELER KAÇABİLİR

Video şirketleri, birden fazla kişinin kullanabildiği profiller oluşturarak bu meseleye meşru yollar sundu. Daha katı parola paylaşım kuralları, daha fazla kişiyi kendi aboneliği için tam ücret ödemeye teşvik edebilir. Ancak çok sert bir baskı, kullanıcıları uzaklaştırabilir ve onları uzaklaştırabilir.

Mart ayında bazı Netflix kullanıcıları, e-posta veya metin yoluyla gönderilen bir kodu girerek hesaplarını doğrulamalarını isteyen açılır pencereler görmeye başladı, ancak aynı zamanda onlara "daha sonra" doğrulama seçeneği de verdi. 

Bu test, Netflix için çok önemli bir zamanda geldi. Geçen yılın pandeminin tetiklediği abone artışı yavaşlıyor. Dünya çapında 200 milyondan fazla aboneyle zirvede olan akış hizmeti olmaya devam ediyor. Ancak, daha ucuz olan ve iki yıldan kısa bir süre içinde hızla 100 milyon aboneye ulaşan Disney+ da dahil olmak üzere bir dizi yeni rakip ortaya çıktı.

Y KUŞAĞI DAHA ÇOK PAYLAŞIYOR

Disney+ 2019'da piyasaya çıktığında, CEO Bob Iger, hizmetin paylaşım üzerine modellendiğini söyledi. Bir CNBC röportajında "Aile dostu bir hizmet oluşturuyoruz, ailelerin bunu tüketmesini bekliyoruz - örneğin bir seferde dört canlı yayın. İzlememiz için elimizdeki çeşitli araçlar, teknoloji araçlarıyla dikkatlice izleyeceğiz" demişti. 

Pew İnternet ve Teknoloji Merkezi'ne göre, her beş çevrimiçi yetişkinden yaklaşık ikisi, çevrimiçi hesaplarının şifrelerini arkadaşları veya aile üyeleriyle paylaştı. Y kuşağı arasında bu daha da yüksek: 18-29 yaş arası çevrimiçi yetişkinlerin yüzde 56'sı şifreleri paylaşıyor.

Leichtman Research Group tarafından yapılan araştırmaya göre, tüm hanelerin yüzde 16'sının en az bir hizmeti tamamen başkası tarafından ödeniyor. Bu, 18-34 yaşındakiler için yüzde 26'ya yükseliyor.

MALİYET ARTIYOR KAZANÇ DEĞİŞMİYOR

Araştırma şirketi Park Associates'in en son verilerine göre, yayın hizmeti şifrelerinin paylaşılması veya çalınması 2019'da tahmini 2,5 milyar doları tutarında bir gelire mal oldu ve bu rakamın 2024 yılına kadar yaklaşık 3,5 milyar dolarına yükselmesi bekleniyor.

Şirketler, kendi orijinal filmlerini ve şovlarını üretmek ve rakiplerinden sıyrılmak için baş döndürücü meblağlar yatırıyorlar. Disney+, 2024 mali yılına kadar Disney+, Hulu ve ESPN+ için yeni içeriklere yılda 16 milyar dolara kadar harcayacağını söyledi. Araştırma şirketi Bankr, Netflix'in bu yıl kendi yapımlarına 19 milyar dolar harcayacağını tahmin ediyor.

‘’ÇÖKMEYE BAŞLARSA ABONE OLURUM’’

Halkla ilişkiler alanında çalışan 30 yaşındaki Josh Galassi, tanıdığı herkesin şifreleri paylaştığını söylüyor. Şirketler çökmeye başlarsa, kullandığı hizmetlere abone olacağını, ancak yalnızca sevdiği şovlar hizmette olursa abone olacağını söyledi. 

Galassi, "Sahip olduğum bir kural, şifreleri yalnızca yakın arkadaşlarım veya aile üyelerimle paylaşmam ya da ödemek istemediğim bir hizmeti olan tanıdığım birine, ödediğim bir şey karşılığında paylaşmak isteyip istemediklerini sorarım" dedi. 

NETFLİX GERİ ADIM ATTI

Netflix, Mart ayı kullanıcı doğrulama testini durdurarak yatırımcılara bunun sürekli bir çaba olduğunu ve yeni bir şey olmadığını söyledi. Şirketin kurucu ortağı ve CEO'su Reed Hastings, müşterilerde aniden değişiklik yapmayacağına söz verdi. 

Hastings, Nisan ayında analistlerle yaptığı görüşmede, "Asla vidaları döndürmek gibi bir his uyandıran bir şey sunmayacağız’’ dedi. (AP)