Vikipedi, Google, Facebook, Apple ve Amazon gibi şirketlerden yayınladıkları içerikler için ücret almayı planlıyor.

YENİ ŞİRKET KURULUYOR

Wired tarafından hazırlanan yeni bir rapor, Wikimedia şemsiyesi altında Wikimedia Enterprise adlı yeni bir bölüm kurulacak. 

Kâr amacı gütmeyen Wikimedia Vakfı için bir ilk olarak, Wikimedia Enterprise, Vikipedi'nin en büyük kullanıcıları olan büyük teknoloji şirketlerini hedefleyen ücretli bir hizmet sunacak.

Wikimedia Enterprise, Vikipedi'nin içeriğini milyonlarca insanın her gün kullandığı Google, Facebook, Apple ve Amazon tarafından sağlanan hizmetlerde yayınlanmak üzere uyarlayan ticari bir sistem sağlayacak.

‘İSTİSMAR EDİLİYOR’

2018 yılında yapılan bir röportajda Wikimedia Vakfı Gelir Sorumlusu Lisa Seitz-Gruwell, Vikipedi‘de yayınlanan içeriğin herkes tarafından ücretsiz olarak kullanılmasına karşın, bazı şirketlerin karşılık vermeyerek kuruluşu istismar ettiğini söyledi.

Şimdilik, Wikimedia Vakfı'nın 100 milyon dolarlık bütçesi, kullanıcılardan gelen bağışlarla finanse ediliyor ve Wikimedia Vakfı'na sağlanan para hibe ediliyor.

GELİR AKIŞI SAĞLANACAK

Wikimedia Vakfı'na göre, bu şirketlerin Vikipedi'nin içeriğini kendi sistemleri aracılığıyla sunmak için çalışan ekipleri var. Wikimedia Enterprise tarafından sağlanan ücretli hizmet, bu işin onlar için yapılmasına yardımcı olacak ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar için yeni bir gelir akışı sağlayacak.

(Mashable, Çeviri: polemikhaber)