Terör örgütüne dev darbe! Irak'ın kuzeyinde, 32 PKK'lı terörist öldürüldü Terör örgütüne dev darbe! Irak'ın kuzeyinde, 32 PKK'lı terörist öldürüldü

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, yaptığı açıklamada, “Tahmin ediyorum, bugün TBMM kapanacak ve 16 Ocak’a kadar çalışmayacak. Benim anladığım kadarıyla Can bugün yemin edemesin diye tahliye edilecek. Çünkü başka çareleri yok. Ama yemine katılamasın 16 Ocak’a kadar beklesin diye bir eğilimle herhalde hareket ediyorlar” dedi.

AYM’nin TİP Milletvekili Can Atalay hakkında ikinci kez ‘hak ihlali’ kararı vermesinin ardından, gerekçeli kararı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı. Mahkemenin AYM kararına ilişkin değerlendirme ve müzakeresi sürüyor.

“TAHLİYE BEKLİYORUZ”

Konuyla ilgili Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklamada bulunan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Can Atalay için tahliye beklediklerini belirterek şöyle konuştu:

-Gezi davası diye adlandırılan dava bir bütün olarak siyasi bir dava. O dava kapsamında tutuklu bulunan arkadaşlarımızın tümünün haksız ve hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulduğunu düşünüyoruz.

-14 Mayıs günü itibariyle Can Atalay için bu katmerlenmiş durumda. 14 Mayıs’ta milletvekili seçildiği anda tahliye edilmesi gerekiyordu.

-Türkiye’deki anayasaya, siyasi partiler kanununa, seçim yasasına, milletvekillerine dair açıklamalara baktığımızda burada bir tartışma zaten yoktu.

-Ama bugüne kadar sürekli olarak işi uzatma, sürüncemede bırakma, toplumu alıştırma…

-TİP açısından buradaki temel mesele milletvekilimizin tutukluluğunu tartışmıyoruz sadece ya da Can, kendi tutukluluğunu tartışmıyor. Bizim için fark etmez. İçeride, dışarıda mücadele her yerde aynı kararlılıkla, azimle devam edecek. Bunu biz de biliyoruz muhataplarımız da biliyor.

-Fakat toplumu bir hukuksuzluğa alıştırma çabası var. İnsanlara, ‘biz iktidarız, iktidarın elinde yargı bir sopaya dönüşmüş durumda ve bunu istediğimiz gibi kullanabiliriz’ mesajı veriliyor bu dava üzerinden”

“MESELEYİ UZATMAYA DÖNÜK BİR HAMLEYDİ”

Gerekçeli kararı beklemenin meseleyi uzatmaya dönük bir hamle olduğunu belirten Baş, şöyle konuştu:

-Gerekçeli kararın beklenmesine de gerek yoktu. Kısa karar ortaya çıktığı andan itibaren bu gerekçeli olarak tabii ki yazılacak ve yayınlanacaktı.

-Dün gece itibariyle resmi gazetede de yayınlandı. Bu sabah mahkemenin yapması gereken şey, toplanmak ve Anayasa Mahkemesi’nin kendisine ne yapması gerektiğini zaten söylediği kararın gereğini yerine getirmekten ibaret. Ama şimdi saatlerdir sürüyor.

“YEMİN ETMESİN DİYE TAHLİYE EDİLECEK”

-Tahmin ediyorum, bugün TBMM kapanacak ve 16 Ocak’a kadar çalışmayacak. Benim anladığım kadarıyla Can bugün yemin etmesin diye tahliye edilecek.

-Çünkü başka çareleri yok. Ama yemine katılamasın 16 Ocak’a kadar beklesin diye bir eğilimle herhalde hareket ediyorlar. Ama bizim için fark etmez.

-İçeride ve dışarıda mücadele nasıl devam ediyorsa Can yeminini daha sonra yapar, yurttaşların bizden beklediği görevi ve sorumluluğu yerine getirmek üzere en kısa sürede çalışmalarına başlayacak artık diye umuyoruz.

“AKSİ BİR DURUM OLMAMASI GEREKİR”

Erkan Baş aksi durum beklemediklerinin altını çizerek, “Aksi bir durum olmaması gerekir çünkü daha önce alınan kararın aslında suç teşkil ettiği, mahkemenin böyle bir karar almaya hakkı olmadığı Anayasa Mahkemesi tarafından bir kez daha tescil edildi. Artık Meseleyi bir inatlaşmaya götürmenin ötesinde suç işlemede ısrar etmek anlamına gelir bu mahkeme açısından. Ben geldiğimiz noktada böyle bir eylem içerisine girilmesini beklemiyorum.” ifadelerini kullandı.