Döviz tevdiat hesabı dönüşüne ilişkin yasal düzenleme geçen hafta TBMM’de görüşülmeye başlandı. Plan ve Bütçe Komisyon’unda yapılan teklifte tüzel kişilikler için de dövizden TL’ye geçiş teşvik edilerek, kur riski ise yine kamu tarafından üstlenilmiş olacak. Kurumlar vergisinde istisna olarak TL’ye dönüşün 17 Şubat 2022 tarihine kadar yapılması durumunda, 2021 yılı son geçici vergi dönemi için yararlanılabilecek.

ŞİRKETLERİN NE YAPACAKLARI ŞİMDİLİK BELİRSİZ

Şirket ve kurumların döviz mevduatı 2021 sonunda yaklaşık 90 milyar dolar seviyesindeydi. Bankacılar vergi avantajının “büyük” olduğunu bu nedenle kurumların bu yönde bir adımı olup olmayacağının piyasada takip edilmesi gerektiğini belirtiyor.

MERKEZ BANKASI POLİTİKALARI TAKİP EDİLECEK

Enflasyonun yüzde 36’ya yükselerek yaklaşık 20 yılın en hızlı artışını kaydetmesine karşılık, TCMB’nin 22 puan daha düşük olan politika faizini artırmayacağı beklentisi geçen yıl keskin şekilde yüzde 44 değer kaybeden TL’nin cazibesini ortadan kaldırarak zayıf seyre yol açtı. Öte yandan TCMB dövizden TL’ye dönüşüm sağlayamayan bankalardaki euro ve dolar hesapları için daha önce uygulayacağını açıkladığı yüzde 1,5 komisyon uygulamasını üç ay erteledi.