Ankara Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Melih Gökçek tarafından yönlendirildiği düşünülen bir grup esnaf CHP Genel Merkezi önünde, artan maliyetler sebebiyle eylem yaptı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, özel halk otobüsü esnafının gelir desteği yerine ‘kiralama modeli’ talebiyle önce CHP Genel Merkezi sonra ABB önünde protesto eylemi gerçekleştirmesinin ardından dün konuyla ilgili açıklama yaptı. ABB açıklamasında, esnafa bugüne kadar 144 milyon TL gelir desteği sağlandığını belirterek, “Sözleşme hükümlerine aykırı bir şekilde kontak kapatma kararı alınması halinde son meclis toplantısında uzatma kararı alınan gelir desteği uygulaması iptal edilecektir” dedi.

‘ZORUNLULUK OLMAMASINA RAĞMEN GELİR DESTEĞİ SAĞLANDI’

ABB’nin açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle: 

*Ankara Büyükşehir Belediyesi, yeni yönetim döneminde esnaf odaları ve dernekleri siyasetten uzak tutmuş, seçimlerine ve yapılanmalarına müdahil olmamıştır. salgın döneminde mağdur olan özel halk otobüs esnafına çeşitli desteklerde bulunulmuştur.

*Yine salgın dönemi ve sonrasında yaşanan ekonomik kriz ortamında esnafın maddi zararının telafi edilmesi amacıyla zorunluluk olmamasına rağmen gelir desteği sağlanmıştır.

* Ankara Büyükşehir Belediyesi, özel halk otobüs esnafına bugüne kadar 144 milyon TL gelir desteği verdi. Son ay yapılan ödeme tutarı 8 milyon 152 bin TL’dir. Aynı dönemde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca verilen destek ödemesi sadece 827 bin TL’dir. Dolayısıyla Özel Halk Otobüsü esnaf temsilcileri artan maliyetlerin çözümünü yanlış kurumda aramaktadır.

‘İPTAL KARARI ALINACAK’

*Motorin fiyatlarında aşırı fiyat artışı yaşanması nedeniyle 11 Mart 2022’de bilet ücretlerinde artış yapılmıştır. O tarihte motorinin litre fiyatı 22,92 TL iken 1 Aralık 2022’de 22,58 TL’dir. Buna rağmen belediyenin önünde eylem yapılmasının amacını halkımızın takdirine bırakıyoruz.

*Halkımız ekonomik zorluklar yaşamaktadır ve bu süreçte ABB halkın yanında olmak için tüm imkânları zorlamaktadır. Büyükşehir Belediyemizin filosunun büyük bir kısmını doğalgazlı otobüsler oluşturmasına ve doğalgaz ücretlerinde astronomik artışlar yaşanmasına rağmen doğalgaz fiyatlarında yeni bir artış olmaması halinde zam yapma düşüncesi yoktur. Sözleşme hükümlerine aykırı bir şekilde kontak kapatma kararı alınması halinde son meclis toplantısında uzatma kararı alınan gelir desteği uygulaması iptal edilecektir.