Türk Tabipleri Birliği (TTB), sağlık ve diğer alanlarda yönetememe ve organizasyon sorununun sürdüğüne dikkat çekerek “Çadır, su ve hijyen sorunu sürüyor. Sağlık hizmetine erişim sıkıntılı” dedi. 

"Özellikle ilk yedi gün içinde enkazdan sağ çıkarılamayanlar arasında kimliği belirlenemeyenlerin sayısı dikkat çekicidir" denilen raporda, "Kimliği bilinen ve bilinmeyen ölümlere dair adli makamların elindeki kayıtlarda bulunan sayıların açıklanması, adrese dayalı nüfus kayıtları ile karşılaştırılması ve kamuoyuna açıklanması yoluyla toplumda gerçek ölüm sayısına dair soru işaretleri giderilmelidir" ifadelerine yer verildi.

Raporda yapılması gerekenler hakkında da önerilere yer verildi.

'KAYIT ALTINA ALINARAK TAKİP EDİLMELİ'

Önerilerden bazıları şu şekilde:

Aşı dağıtımının elektrik olmayan yerler dahil, gerekirse günlük olarak planlanıp, bağışıklama hizmetinin sunulmaya başlaması önemlidir. 
Yeni doğan bebeklerin aşıları ve tarama testleri topuk kanı örneği alınması aksamaktadır. Erken korunma ve erken tanı için kritik önemi olan bu hizmetler bir an önce başlamalıdır.
Çalışmaya başlayan sağlık kurumlarına doğum kontrol malzemesi dağıtılmalıdır.
Geçici yerleşim alanlarında günlük ateşli hastalık, döküntülü hastalık ve ishal sürveyansı yapılmalıdır.
Bulaşıcı hastalıkların tanısı için tahrip olan mikrobiyoloji laboratuvar altyapısı hızla yeniden kurulmalıdır.
Günlük olgu sayıları her sağlık biriminde kayıt altına alınarak takip edilmelidir. 

'TEMİZLİK ORTAMI SAĞLANMALI'

Raporun çevre sağlığına ilişkin değerlendirmeler bölümünde ise öneriler şu şekilde:

Enkaz alanına ulaşım sınırlandırılmalı, bu sayede maruziyet riski de azaltılmalıdır.
Enkaz alanında çalışanlar ve bölgede yaşayanlar asbest riski ve alınması gereken tedbirler konusunda bilgilendirilmeli, çalışma süresince mümkünse uygun filtreli tam yüz maskesi, eldiven, tulum, gibi kişisel koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır. Duş imkânı ve uygun temizlik ortamı sağlanmalıdır.
Enkaz alanında asbest sökümü uzmanları görevlendirilmelidir.
Deprem bölgesinde yaşayanlar ve deprem alanında görev yapanlar uzun vadeli sağlık izlemine alınarak olası asbest etkileri takip edilmelidir.
Enkazlar kaldırıldıktan sonra hafriyatın moloz olarak dökülmesi önlenmelidir.