Son yıllarda Akdeniz’den Avrupa’ya tehlikeli yolculukla geçiş rekor kırarken, teknelerin en çok çıktığı Tunus ile Avrupa Birliği (AB) arasında anlaşma imzalandı. Anlaşma, haftalarca süren müzakerelerin ve Avrupa'nın Tunus'un krizdeki ekonomisine yardım etmek, devlet maliyesini kurtarmak ve göç kriziyle başa çıkmak için bir milyar euro tutarında büyük yardım taahhüdünün ardından geldi.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İnsan kaçakçıları ve insan tacirlerinin iş modelini bozma, sınır kontrolünü güçlendirme ve kayıt ve geri dönüşü iyileştirme anlaşmalarını içeriyor” ifadelerini kullandı.
Göçmen geçişlerinde rekor artış olan İtalya’nın Başbakanı Giorgia Meloni, "Çok memnunuz. Bu, Tunus ile AB arasında göç krizini entegre bir şekilde ele alabilecek gerçek bir ortaklığın yaratılmasına yönelik önemli bir adım" diye kaydetti.
KAÇAK GÖÇMENLER TUNUS’U KARIŞTIRDI
Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, bloğun yasadışı göçle mücadelesine yardımcı olmak için Tunus'a 100 milyon euro tahsis edeceğini söyledi. Anlaşma makro ekonomik istikrarı, ticareti ve yatırımı, yeşil enerji geçişini ve yasal göçü destekliyor.
Son aylarda binlerce belgesiz Afrikalı göçmen kaçakçı tekneleriyle Avrupa'ya gitmek için Sfax şehrine akın etti ve bu da Tunus için benzeri görülmemiş bir göç krizine yol açtı.
Resmi verilere göre, geçen yılın aynı döneminde 31 bin 920 olan 75 bin 65 tekne göçmeni 14 Temmuz'a kadar İtalya'ya ulaştı. Yarıdan fazlası, daha önceki önemli çıkış noktası olan Libya'yı geride bırakarak Tunus'tan ayrıldı.
POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER