Batı Trakya Türkleri'nin kendi kimlikleriyle var olma çabaları sürerken, Yunan yargısı 1987'de tarihi bir karar alarak Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği ve Gümülcine Türk Gençler Birliği kapatılacaktı. Kararın gerekçesi ise 'Batı Trakya'da Türk yoktur' idi.

Yunan Yargısının bu kararı Batı Trakya Türkleri'ne ancak Ocak ayında ulaşmıştı. Bunun üzerine 29 Ocak'ta Cuma namazının ardından protesto yürüyüşü yapılması kararlaştırıldı. Ancak Yunan makamları bu yürüyüşe engl oldu. Yaklaşık 20 bin Türk, polis şiddetine maruz kaldı ve haksız tutuklamalar yaşandı.

OLAYLAR 29 OCAK'I 'MİLLİ DİRENİŞ GÜNÜ'NE DÖNÜŞTÜRDÜ

Azınlık Yüksek Kurulu 29 Ocak 1990'da yaşanan olaylardan iki yıl sonra Eski Camii'de mevlitle anma kararı aldı. Bazı yerel radyolar bir Türk'ün tedavi gördüğü hastanede bir Yunan vatandaşına saldırdığı haberini veriyordu. Solakidis isimli Yunan vatandaşının bir Müslüman'ın saldırsına uğraması haberiyle birlikte fanatikler harekete geçti. Gruplar halinde toplanan Yunanistanlı fanatikler Türk kahvehanesine ardından Türk esnafına taş ve sopalarla saldırdılar.