Metaverse teknolojisi, geçtiğimiz yıl beklediği ilgiyi göremese de 2024'ün öne çıkan kavramları arasında yerini aldı. Güncel araştırmalar, metaverse’ün 2030’a kadar 700 ila 900 milyar dolar arasında bir pazar büyüklüğüne ulaşacağını gösterse de teknolojinin ölçeklenebilmesi için en az 5 yıla ihtiyaç olduğunu ortaya koydu. Yeni teknolojilerin kullanım alanlarının anlaşılmasının, o teknolojiye dair bir kavramsal çerçeve oluşmasının zaman aldığını kaydeden Eser Memişoğlu, “2017’den bu yana AR Mağaza, VR Spor, VR Fuar, VR Konser gibi farklı çözümleri geliştirdik. Bu çözümler, özellikle e-ticaretin son yıllarda yakaladığı ivmenin de etkisiyle, pek çok işletmenin kullanıcı odaklı alışveriş deneyimleri sunmasını sağladı. İnternet sitelerini Ovesis çözümleriyle üç boyutlu bir sanal mağazaya çeviren işletmeler, sanal dünyanın gerçeğe yakın sürükleyici deneyimlerle konser, fuar, spor karşılaşması gibi etkinliklerde de kullanılabileceğini, üstelik bunun için kendi altyapılarının yeterli olduğunu, büyük ölçekli yatırımlar yapmaya gerek olmadığını keşfetti” ifadelerini kullandı. 

“TEKNOLOJİLERİMİZ, TÜRKİYE’Yİ BİR METAVERSE ÜLKESİ YAPACAK” 

Aynı zamanda Türkiye Metaverse Platformu'nun da kurucularından olan Eser Memişoğlu, değerlendirmesinin devamında şu ifadeleri kullandı:  

Savaşta da barışta da ana aktör yapay zeka olacak Savaşta da barışta da ana aktör yapay zeka olacak

“Meta, 2016’da Oculus VR gözlüğünü duyurduktan sonra, dünyanın sanal gerçeklik tabanlı ilk fuar alanı VR Fuar çözümümüzü geliştirdik. Savunma, Havacılık, Uzay ve Sanayi Fuarı SAHA Expo kapsamında da kullanılan VR Fuar’ı VR Spor ve VR Konser gibi çözümlerimiz izledi. 2017’den bu yana metaverse’te alışveriş ve yaşam alanları inşa ediyoruz. Bu yolculuğumuz, bugüne kadar yapılmış en güçlü meta evren olan Ovesis Metaverse ile devam ediyor. Mobil cihazlardan, web’ten ve sanal gerçeklik donanımlarından yararlanılarak, tüm platformlarda erişilebilen Ovesis Metaverse, yepyeni bir sosyalleşme, eğlenme, alışveriş ve ticaret deneyimi sunacak. Kurumsal ihtiyaçlar için özelleştirilebilen, endüstri özelinde uygulamalarla sektörlere uyarlanabilen teknolojilerimiz, Türkiye’yi bir metaverse ülkesi yapacak” diye konuştu. 

“ÖZEL ŞİRKETLERİ VE ÜNİVERSİTELERİ METAVERSE KAVRAMIYLA TANIŞTIRDIK” 

Bugüne dek yürüttükleri Ar-Ge çalışmalarıyla metaverse teknolojisinin temellerini öğrendiklerini ve Türkiye’de metaverse’ün ölçeklenen bir teknoloji olabilmesi için çalıştıklarını kaydeden Ovesis Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kuzey Çağdaş Eroğlu ise “Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler, metaverse ekonomisine önem veriyor ve bunu bir ülke politikasına dönüştürüyor. Biz de bu teknolojiye olan inancımızla hem yazılımcı geliştirmek üzere yatırım yaptık, hem de özel şirketleri ve üniversiteleri metaverse kavramıyla tanıştırdık. Şimdi, AR/VR ve metaverse sektörlerindeki bilgi ve deneyimimizle unicorn olma yolculuğuna çıktık. Bu hedefi münferit bir hedeften ziyade, toplumsal bir görev olarak görüyoruz. ‘Meta Dünyadaki Pazaryeriniz’ mottosuyla faaliyet gösteren Ovesis’in esas amacı, Türkiye’yi bir metaverse ekonomisine dönüştürmek, metaverse evreninde başarıya ulaşabilecek, unicorn olabilecek iş modelleri ve bu iş modellerini hayata geçirebilecek iş insanları yetiştirmek” diye konuştu.