Yunanistan'dan Litvanya'ya giderken içinde bulunduğu uçak zorla indirilerek gözaltına alınan Belaruslu muhalif aktivist Roman Protaseviç 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

BBC'nin haberine göre, Mayıs 2021'de 'huzursuzluk ve karışıklığa tahrik' suçlamasıyla tutuklanan Roman Protaseviç'e başkent Minsk'teki bölge mahkemesinde görülen karar duruşmasında 8 yıl hapis cezası verildi. Belarus devlet yayın organı Belta, Protaseviç'in cezasını bir ceza kolonisinde çekeceğini aktardı.

ZORLA İNDİRİLDİ


2020 yılındaki protestolar sırasında muhalif bir yayın organındaki iş ve faaliyetleriyle bağlantılı olarak yargılanan Belaruslu muhalif aktiviste 'kitlesel ayaklanmaları organize etmek, Belarus'a karşı yaptırım talep etmek, aşırılıkçı bir grup kurmak ya da yönetmek ve iktidarı ele geçirmek için komplo kurmak' suçlaması yöneltilmişti. 

Protaseviç, Mayıs 2021'de Ryanair havayolu şirketine ait bir uçakla Yunanistan'dan Litvanya'ya giderken, Belarus hava trafiği kontrol kulesi bir 'bomba tehdidini' gerekçe göstererek uçağı başkent Minsk'e yönlendirmişti. Belaruslu aktivist, uçağı zorla indirildikten sonra Rus partneri Sofia Sapega ile birlikte önce gözaltına alınmış, ardından tutuklanmıştı.

Bu olayın ardından Avrupa Birliği (AB) Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'ya yaptırım uygulamıştı. Sofia Sapega da Mayıs 2022'de 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

MUHALİF NEXTA'DA EDİTÖR OLARAK ÇALIŞIYORDU


Roman Protaseviç, Telegram'daki muhalif Nexta kanalında editör olarak çalışıyordu. Kanal, gıyabında 20 yıl hapis cezasına çarptırılan ve şu anda Polonya'da bulunan muhalif Stepan Putilo'ya aitti. Nexta ve Nexta Live kanalları, 2020 yılındaki Devlet Başkanlığı seçimlerinin ardından protestoları sırasında aktif olarak kullanılmıştı.

1994 yılından bu yana görevde olan Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, 2020 yılındaki seçimlerde görevde altıncı dönemi için yeniden seçildi ve resmi sonuçlara göre yüzde 80 oy aldı.