Belarus lideri Alexander Lukaşenko, Minsk'in artık İskender balistik füzeleriyle silahlandırıldığını ve S-400 hava savunma sistemleriyle korunduğunu söyleyerek Rus mevkidaşı Putin'e, daha önce söz verdiği gibi yeni silahları teslim ettiği için teşekkür etti.

Lukaşenko, Putin'e Minsk'te düzenlediği ortak basın toplantısında, "Bugün, altı ay önce söz verdiğiniz gibi, bize teslim ettiğiniz S-400 sistemlerini ve en önemlisi İskender sistemini konuşlandırdık" dedi. 

RUSYA’YLA ‘ÖZEL’ İLİŞKİ

Putin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu, mevkidaşlarıyla ekonomik, askeri ve enerji işbirliğine ilişkin bir dizi görüşme yapmak üzere geçtiğimiz gün Belarus’a gitti. Putin, Belaruslu pilotların yakında "özel silahlar ve özel mühimmat" kullanma konusunda eğitim alacağını açıkladı ve Lukaşenko bunu doğruladı.

Lukaşenko, “Uçakları hazırladığımızı söylemeliyim. Görünüşe göre Sovyet döneminden beri bu tür uçaklarımız vardı, onları Rusya’da test ettik. Ruslarla birlikte artık bu özel yükleri taşıyabilecek uçaklara pilotluk yapabilecek ekipler yetiştiriyoruz" dedi.

‘BAĞIMSIZLIĞINIPUTİN’E BIRAKIYORSUN’ UYARISI

ABD Dışişleri Bakanlığı, Putin'in Minsk ziyaretine Belarus’u "bağımsızlığını Rusya'ya bırakmakla" suçlayarak yanıt verdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Belarus’un Ukrayna'daki "acımasız savaşta" Rusya'ya yardım ve yataklık ettiğini söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER