Yale Üniversitesi araştırmacıları, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın desteklediği bir raporda, Ukrayna'nın Herson bölgesinde Rus kontrolü altındayken yüzlerce kişinin gözaltına alındığını veya kaybolduğunu ve onlarca kişinin işkence görmüş olabileceği sonucuna vardı. Rusya, kuvvetlerinin suiistimallerde bulunduğunu reddediyor.

Rusya savunma bakanlığı, Ukrayna'nın 10'dan fazla Rus savaş esirini idam ettiğini söyledi. Güçlerinin iddia ettiği ihlalleri soruşturma sözü veren Ukrayna'dan henüz bir açıklama yapılmadı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski, Ukrayna güçlerinin son 24 saat içinde doğu Donetsk bölgesinde yaklaşık 100 saldırıyı, çatışmalarda herhangi bir aksama olmadan püskürttüğünü söyledi. Zelenski, her gece yaptığı konuşmada, "Donetsk bölgesinde çok şiddetli çatışmalar devam ediyor. Çatışmalarda herhangi bir durgunluk yok. Herhangi bir durgunluk yaşanmadı" dedi. 

Ukrayna ordusu, Rus kuvvetlerinin Bahmut kasabaları ile doğuda Soledar ve Bilohorivka yakınlarında top atışları yaptığını söyledi. Rus ateşi, Ukrayna'nın güneyindeki Avdiivka yakınlarındaki ve Zaporijya bölgesini de vurmuştu. 

savas-1

DİPLOMASİ

Rusya, "Ölüm Taciri" olarak bilinen hükümlü Rus silah kaçakçısı Viktor Bout'u ABD'li basketbol yıldızı Brittney Griner'ın da dahil olacağı bir takasla iade etmek için ABD ile bir mahkum takası yapmayı umduğunu söyledi.

Üst düzey bir diplomat yaptığı açıklamada, Rusya'nın ABD ile daha üst düzey görüşmelere açık olduğunu söyledi, ancak Kremlin, Başkan Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden arasında bir zirve fikrini şimdilik "söz konusu değil" diyerek reddetti.

EKONOMİ

Birleşmiş Milletler’den üst düzey bir yetkili, Ukrayna'nın tarım ürünlerini Karadeniz limanlarından ihraç etmesine yardımcı olarak küresel gıda kıtlığını hafifletmeyi amaçlayan anlaşmanın dört ay uzatılmasını memnuniyetle karşıladı, ancak daha yapılacak işler olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz gün Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir Türkiye "gaz merkezi" oluşturma fikrini telefon görüşmesi sırasında ele aldığı bildirildi.

Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, Rusya'nın Çin'e enerji ihracatının bu yıl değer olarak yüzde 64 ve Moskova'nın sevkiyatları "dost" ülkelere yönlendirmesiyle hacim olarak yüzde 10 arttığını söyledi.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER