Moldova’da 47 Avrupa ülkesinden devlet başkanlarının katılımıyla gerçekleşen zirvenin başlangıcında liderlere seslenen Zelenski, NATO üyelerinden Ukrayna'yı kabul edip etmeme konusunda net bir karar almalarını istedi ve ayrıca Kiev'e yapılan ölümcül hava saldırının ardından Batılı savaş uçaklarının Ukrayna semalarını koruması çağrısını yineledi.

Ukrayna lideri, "Yazın Vilnius'ta yapılacak NATO zirvesinde üyelerden Ukrayna’ya açık bir davet ve NATO üyeliği yolunda güvenlik garantileri gerekiyor" diyerek Rus güçlerini savuşturmaya yardımcı olmak için Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemleri ve savaş uçakları tedarik edecek birlik çağrısında bulundu.

SEMBOLİK DESTEK

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, AB'nin 27 üye ülkesi ve diğer 20 Avrupa ülkesinin katıldığı zirvenin kapanışında düzenlediği basın toplantısında, "Başkan Zelenski'ye Ukrayna'nın yanında olacağımızı söyledik" dedi. 

Toplantıya Ukrayna topraklarından sadece 20 kilometre uzaklıkta ve Moldova'nın Rus destekli, ayrılıkçı Transdinyester bölgesi yakınlarındaki bir kalede ev sahipliği yaparken, uzmanlar etkinliği, Ukrayna ve Moldova'ya sembolik bir destek gösterisi olarak değerlendirdi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER