Zelensky, Kiev'in uygulamayı reddettiği barış planının bir parçası olarak 2014'te Minsk, Beyaz Rusya'da kararlaştırılan ateşkesin yeniden başlatılması çağrısında bulundu. Anlaşmaya Ukrayna ve Rusya'nın yanı sıra Almanya ve Fransa da imza atmıştı.

‘’BULUŞMAYA HAZIRIM’’

Zelensky, "Durumu olabildiğince doğru bir şekilde görmek ve anlamak için temas hattında buluşma önerisi var. Her ay oraya gidiyorum. 

Sayın Putin, daha da ileri gitmeye ve savaşın devam ettiği Donbas'ın herhangi bir yerinde sizinle buluşmaya hazırım" dedi.

AYRILIKÇILARIN KONTROLÜ PUTİN’DE

Donbas'taki çatışma, Moskova yanlısı iki ayrı cumhuriyetin tek taraflı olarak Kiev'den bağımsızlığını ilan etmesiyle Nisan 2014'te başladı. Bu bölgeler - kendi ilan ettikleri Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri - hem Rusya hem de Ukrayna tarafından tanınmıyor. Ancak Kiev'e göre, bu devletler Kremlin'in kontrolü altında.

VAADİNİ GERÇEKLEŞTİREMEDİ

Son haftalarda, medyada hem Rus hem de Ukraynalı insan gücü ve teçhizatının bölgede arttığını gösteren haberlerle birlikte, bir savaş korkusu artıyor. 

Zelensky 2019'da lider seçildiğinde, çatışmaya bir son vereceğine söz verdi. Şimdiye kadar, yerel bölünmelerin görevini zorlaştırmasıyla bu taahhüdü yerine getiremedi.

ZELENSKY’DEN BATI TEHDİDİ

Zelensky ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Almanya ve İngiltere de dahil olmak üzere “uluslararası ortaklardan” destek sayesinde Kiev'in Moskova'dan korkmadığını da belirtti. 

Zelensky, "Diğer ortaklarımız gibi onlar da bizim tarafımızdalar. Rusya’nın gerçek niyetlerini gayet iyi görüyorlar. Bizi maddi olarak desteklemeye hazırlar. Giderek daha sert yaptırımlar uygulamaya ve zorlu kararlar almaya hazırlar" dedi.

(RT, çeviri:polemikhaber )