Yakalanan asker Çavuş Vadim Shishimarin, 28 Şubat'ta kuzeydoğudaki Chupakhivka kasabasında 62 yaşındaki Oleksandr Shelipov'u öldürmekten suçlu bulundu. Shelipov'u vurduğunu kabul etti, ancak emirlere göre hareket ettiğini ve dul eşinden af ​​dilediğini söyledi.

DEVAMI GELECEK

Çok sayıda iddia edilen savaş suçu Ukrayna tarafından soruşturuluyor. Moskova işgal sırasında askerlerinin sivilleri hedef aldığını reddederken, Ukrayna 11 binden fazla suçun işlenmiş olabileceğini söyledi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki bu dava, Ukrayna'nın bir Rus askerinin savaş kurallarını hiçe sayarak bir sivili öldürdüğünü şüpheye yer bırakmayacak şekilde kanıtlama şansı olarak görülüyor.

‘RUSYA’NIN UMURUNDA DEĞİL

Karardan önce, Shishimarin'in devlet tarafından atanan savunma avukatı BBC News'e hiçbir Rus yetkilinin kendisiyle temasa geçmediğini söyledi. Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü, Kremlin'in bu dava hakkında "hiçbir bilgisinin" olmadığını söyledi.

Savunma avukatı mahkemeye, Shishimarin'in ateş etme emrini yerine getirmeyi yalnızca iki kez reddettikten sonra ateş ettiğini ve üç ila dört mermiden yalnızca birinin hedefi vurduğunu ve Shishimarin'in kendi güvenliğinden korktuğu için mermileri ateşlediğini söyledi.

ACI YÜZLEŞME

Duruşma sırasında dramatik bir anda, kurbanın dul eşi Kateryna Shelipova, Shishimarin ile yüzleşerek "Lütfen söyleyin, siz buraya neden geldiniz? Bizi korumak için mi? Bizi kimden korudun? Beni öldürdüğün kocamdan mı korudun?" dedi. (BBC)