Ukrayna Cumhurbaşkanı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski'nin batılı müttefiklerin kararını övdüğü ve onları hızlı bir şekilde büyük miktarlarda tank sağlamaya çağırdığı yorumları yaptı. Yermak, "Artık anahtar hız ve hacim. Kuvvetlerimizi eğitmede hız, Ukrayna'ya tank ikmalinde hız ve rakamlar” dedi. 

UKRAYNA’YA TANK ‘YAĞACAK’

Joe Biden, haftalarca süren spekülasyonların ardından Ukrayna'ya 31 adet Abrams tankının gönderilmesine onay verdi. ABD'nin pozisyonunun tersine dönmesi, Almanya'nın Leopard tanklarından 14'ünü Ukrayna'ya sunacağını ve ortak ülkelere diğer tankları ihraç etme izni vereceğini doğrulamasının ardından geldi. Berlin'in kararı, Finlandiya, İspanya, Hollanda, Portekiz, Polonya ve Norveç'in Ukrayna'ya kendi Alman yapımı tankları sağlama tekliflerinin kilidini açıyor.

Zelenski, ABD'nin Abrams'ı gönderme kararını "çok güçlü bir adım" olarak nitelendirerek "son derece iyi haberi" kutlayarak “Bir tank koalisyonu var. Savunmamız için modern tank tedarikine başlama kararı var” dedi.

‘SADECE F-16’LAR DEĞİL’

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov'a danışmanlık yapan Yuriy Sak, savaş uçaklarının "bir sonraki büyük engel" olacağını söyleyerek "Onları alırsak, savaş alanındaki avantajlar çok büyük olacak. Sadece F-16'lar değil. Dördüncü nesil uçak, istediğimiz bu” dedi. 

ABD yapımı jetler için daha önce yapılan çağrılar sonuç vermedi, ancak Hollanda hükümeti geçtiğimiz günlerde müttefikleriyle koordineli olarak 50 uçağından bazılarını transfer etmeyi düşüneceğini söyledi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER