Pentagon'a göre ABD, Rusya’nın başlatmasından bu yana, uzun menzilli topçu ve füze sistemleri de dahil olmak üzere Kiev'e yönelik güvenlik yardımına 18.2 milyar dolardan fazla para harcadı. Öte yandan, Taipei'ye yapılan teslimatların maliyetlerinin geçen aralık ayından bu yana 14 milyar dolardan 18.7 milyar dolara yükseldiği bildiriliyor.

Söz verilen ancak henüz teslim edilmeyen silahların, her ikisi de 2015 yılında Tayvan tarafından sipariş edilen 208 Javelin tanksavar silahı ve 215 hava savunma füzesi sistemini içerdiği söylendi. Bu yılın başlarında ABD, "uluslararası durumdaki değişiklikler nedeniyle" belirli siparişleri zamanında teslim edemeyebileceğini kabul etti.

ukrayna silah

'KENDİSİNİ SAVUNABİLMEK İÇİN…'

Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, ABD'nin "Ukrayna'nın Rus saldırganlığına karşı kendisini savunabilmesini sağlarken, Tayvan'a mümkün olan en kısa sürede mühimmat sağlamak için özenle çalışmaya devam edeceğini" söyledi.

Teslimat sorunlarıyla ilgili haberler, küresel tedarik zincirlerinin Covid-19 pandemisinin neden olduğu aksaklıklardan kurtulmaya çalıştığı ve ABD'nin Pekin'i Tayvan'ı çevreleyen gerilimi artırmakla suçlamasıyla geliyor.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER