Seçim komisyonunun sonuçlarına göre, uzun zamandır muhalefet lideri Enver İbrahim'in koalisyonu cumartesi günkü genel seçimlerde en fazla sandalyeyi kazandı. En büyük sürpriz, Perikatan blokunu güçlü bir şekilde sandıktan çıkaran ve görevdeki hükümetin geleneksel kalelerinden destek alan eski Başbakan Muhyiddin Yasin'den geldi.

malezya askıya alınmıs parlamento

IRK VE DİN HALKI BÖLÜYOR

Muhyiddin Yasin'in ittifakı, muhafazakar ve şeriatı öne çıkaran bir partiyi içeriyor. Müslüman etnik Malay nüfusun çoğunluğu oluşturduğu ve etnik Çinli ve Hintlilerin azınlıkları oluşturduğu Malezya'da ırk ve din bölücü meselelerdir. Hem Enver İbrahim hem de Muhyiddin Yasin, hangi partilerle ittifak yaptıklarını açıklamamalarına rağmen, hükümet kuracak kadar desteğe sahip olduklarını iddia ediyor. 

‘YENİLGİYİ KABUL ETMİYORUZ’

Siyasi danışmanlık şirketi olan Bower Group Asia'nın Direktörü Adib Zalkapli, "Bu seçimden çıkarılacak en önemli şey, Perikatan'ın iki partili sistemi başarıyla bozduğudur" dedi. Ulusal Cephe ve Pakatan uzun zamandır Malezya'nın ana blokları. Ulusal Cephe’den yapılan açıklama, “Halkın kararını kabul ediyoruz, ancak yenilgiyi kabul etmiyoruz. İstikrarlı bir hükümet kurma konusundaki kararlılığımızı koruyoruz” denildi.

BIKKIN HALK SANDIĞA ‘HÜCUM ETTİ’

Covid-19 pandemisi ve ekonomik kriz döneminde üç başbakanla geçirilen siyasi belirsizlik dönemini sona erdirmeyi uman rekor sayıda Malezyalı cumartesi günü oy kullandı. Ulusal Cephe, Malezya’nın bağımsızlığından bu yana 60 yıl boyunca iktidarda kaldıktan sonra 2018 seçimlerini kaybederken, o dönemden beri ülkedeki siyasi kriz devam ediyor. 

ASILI PARLAMENTO NEDİR?

Asılı parlamento ya da dengeli parlamento olarak adlandırılan durum, sandıktan çıkan sonuçların ardından mecliste hiçbir partinin ya da hiçbir blok veya ittifakın salt çoğunluğu oluşturamamasıdır. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER