9 Eylül İzmir’in Kurtuluşunu İzmir’de kutlamak, hem de bunu 100.yılında yapabilmek, insanlık için küçük ama benim için çok önemli hatta tarihi bir gündü.

O milyonlarca insanın şahitlik ettiği kutlama törenleri, düzenlenen etkinlikler ve tabi ki rekora imza atan Tarkan konseri görülmeye değerdi.

O ortamda bulunan milyonların arasından birisi olarak söyleyebilirim ki çok ama çok özlemişiz özgürce eğlenmeyi birlik ve beraberliği.

O gün orada bulunan milyonlar, ekran başındaki milyonlara, sanki tünelin sonundaki ışığı gösterircesine yaktılar ışıklarını. Ekranları başında ’ tüylerimiz diken diken oldu’diyerek izlediklerini söyleyen yurdum insanına özlenen umudun, birlik ve beraberliğin, çoşkunun tükenmediğini gösterdi milyonlar.100 Yıl sonra yine yeniden İzmir’in dağlarında açan o çiçeklerin kokusu yayıldı yurdun dört bir yanına.Hem de buram buram...

İzmir’den tüm yurda yayılan bu coşkuda en büyük pay tabiki güzel İzmir’lilerin.

İzmir’in çağdaş, çalışkan, aydın belediye başkanı Tunç Soyer’in ısrarlı ve gayretli çalışmaları neticesinde 100.yıla yakışır bir kutlama programı gerçekleştirildi.

Tarkan’ın konser öncesi yaşanan olumsuzluklara rağmen yılmadan tüm özverisiyle sahnede olması, takdire şayandı.

Güzel İzmir her zaman olduğu gibi yine Türkiye’mizin aydınlık yüzünü temsil etmeye, ülkeye umudu, özgürlüğü, birlik ve beraberliği aşılamaya 100.yılında da devam etti ve etmeye devam edecek.

İzmir, aşk gibi...

Evet sorunları var. 

Bir çok şehirde olduğu gibi bir türlü çözüme kavuşturulamayan alt yapı sorunları, plansız yapılaşma,gittikçe artan trafik sorunu v.s.Fakat bu sorunlara rağmen içerisinde yaşayanların çıkmak için can attığı çıktıktan sonra da asla kopamayacağını anladığı bir şehir İzmir.Kusurların görünmesini engelleyen ,içindeyken kafada kavak yelleri estiren Aşk gibi. Her daim kendisini özletmeyi bilen sevgili gibi.

Sevgili demişken güzellikleriyle nam salmış İzmir’li kadınlara değinmeden olmaz.

Fakat şunu da unutmamak gerekir ki İzmir’in kadınları sadece güzellikleri ile değil aynı zamanda haklarını bilen, koruyan ve her dönem özgürlüklerine sahip çıkmış kadınlardır. Öyle ki, tarihte bilinen ilk kadın eylemini izmir’li kadınlar gerçekleştirmiştir.1828 yılında ekmeğe yapılan zam İzmirli kadınları oldukça kızdırmış 3 gün boyunca sokakları işgal edip eylem yapmışlar, bu eylemleri başarıyla sonuçlanmış ve ekmek zamları geri alınmıştır.

Sanatın, kültürün, ,özgürlüklerin şehri İzmir’i en güzel anlatan kişilerden birisi de kuşkusuz İzmir’e olan hayranlığıyla tanınan gitarist, piyanist ve sinema oyuncusu Dario Moreno. Kendisine ait olduğunu bilmeden, en romantik anlarda mırıldandığımız ‘Deniz ve Mehtap’ şarkısını bilmeyenimiz yoktur.Moreno’nun İzmir aşkı öyle büyüktür ki Asansör Sokak’ta üvey babasına ait olan evin duvarında metal bir levhada şu sözler yazılıdır.

“ İzmir, tatlı ve sevgili şehrim,

Bir gün şayet senden uzakta ölürsem; beni sana getirsinler. Fakat mezarıma götürürlerken, ‘öldü’ demesinler. ‘Uyuyor’ desinler, Koynunda tatlı İzmir’im”

İzmir için ne kadar konuşsak anlatsak yetersiz gelir. Kurtuluşun şehri, Mustafa Kemal ATATÜRK’ün bize armağanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin özgürlüğünün simgesi güzel İzmir iyi ki varsın. Nice 100 Yıllara.