Astana hükümeti, Rusların ve Avrasya Ekonomik Birliği'nin diğer üyelerinin vatandaşlarının, üç aylık kalış süresinin ardından en az 90 gün boyunca ülkeyi terk etmelerini gerektiren uygulamaya 26 Ocak'tan itibaren izin vermeyecek. Reformu öneren İçişleri Bakanlığı, bunun göç üzerinde daha fazla kontrol sağlayacağını söyledi.

EN UZUN SINIR

Ukrayna’yı işgal eden Rusya, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk seferberliğini başlattığında, çoğu genç ve orta yaşlı erkeklerden oluşan on binlerce Rus, geçen yıl Kazakistan'a taşındı.

Rus dili Kazakistan'da yaygın olarak konuşulurken, iki ülke dünyanın en uzun kara sınırını paylaşmaktadır, bu da Kazakistan'ı askerlikten kaçan Ruslar arasında popüler bir seçim haline getiriyor ve ülkede süresiz olarak kalabilme yeteneği bir başka önemli faktör oluyordu.

AKINLA BAŞA ÇIKAMADI

Ancak ülke, Rus akınıyla başa çıkmakta zorlandı. Kazakistan'daki yetkililer, alışılmadık derecede büyük girişlerin, geçen yıl yüzde 20'den fazla artarak 1990'lardan bu yana en yüksek seviyeye çıkan enflasyona katkıda bulunduğunu söylediler.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER