Ordu, 63 sayfalık raporu, Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro'nun seçimlerin lekelendiği yönündeki iddialarını destekleyeceği yönünde spekülasyonların ardından Brezilya'nın seçim yetkililerine gönderdi.

Eski bir asker olan Bolsonaro, aylarca sandıklarda kaybetmeyi kabul etmeyeceğini ima etti ve hiçbir kanıt sunmasa da Brezilya'nın elektronik oy sandıklarının güvenilirliğini sık sık sorguladı.

‘MEMNUNİYETLE ALDIK’

Brezilya'nın üst düzey seçim yetkilisi, "Savunma Bakanlığı'ndan, diğer tüm izleme kurumları gibi, elektronik oy sandıklarında veya 2022 seçim sürecinde herhangi bir sahtekarlık veya tutarsızlığa işaret etmeyen nihai raporu memnuniyetle aldıklarını" söyledi. Seçim mahkemesine başkanlık eden Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre Moraes, “Sistemi mükemmelleştirmenin yollarına ilişkin öneriler analiz edilecek” dedi.

Savunma Bakanlığı’nın raporu, Brezilya Barosu'nun 27 eyalette başkan, valiler, kongre ve eyalet yasama organları için yapılan iki turlu seçim sırasında herhangi bir olumsuzluk raporu bulunmadığını açıklamasından bir gün sonra yayınlandı. Raporları, “seçim adalet sisteminin eşitliği ve güvenliği koruduğuna” dair kanıt bulduğunu söyledi.

EN DÜŞÜK KAZANMA MARJI

Bolsonaro, 30 Ekim ikinci tur seçimlerini rakibi Lula'ya karşı yüzde 50.9'a karşı yüzde 49.1'e kaptırdı ve bu, 1985'ten bu yana en düşük kazanma marjı oldu. Ancak Bolsonaro, yenilgiyi kabul etmeyi reddetti ve oylamadan sadece iki gün sonra, destekçilerinden ülke genelinde otoyolları ve yolları kapatan protestoları durdurmalarını istemek için ortaya çıktı.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER