Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF tarafından çocuk yaşta evliliklere ilişkin hazırlanan yeni bir raporda, dünya çapında çocuk yaşta evliliklerin sayısının azalmasına rağmen uygulamanın sona ermesinin 300 yılı bulacağı kaydedildi. 

‘YÜZDE 23’TEN 19’A DÜŞTÜ’

Raporun yazarlarından Claudia Cappa, "İyi haber şu ki, çocuk evlilikleri tüm dünyada düşüyor. Son 10 yılda, çocuk yaşta evliliklerin tüm evlilikler içinde oranı yüzde 23'ten yüzde 19'a düştü. Ancak bu, her yıl hala 18 yaşın altındaki 12 milyondan fazla kız çocuğu evlenirken, 2030 yılına kadar çocuk evliliklerini ortadan kaldırma hedefine ulaşmak için yeterince hızlı değil” ifadelerini kullandı. 

Cappa, “Dolayısıyla, işler değişmezse, çocuk yaşta evlilikleri tamamen ortadan kaldırmak için yaklaşık 300 yıla daha ihtiyacımız olacak” diye ekledi. BM, bugün hayatta olan 640 milyon kız ve kadının 18 yaşından önce evlendiğini ve her yıl 12 milyon kız çocuğunun gelin olduğunu tahmin ediyor.

Dünyadaki reşit olmayan gelinlerin yüzde 45'ine ev sahipliği yapan Güney Asya'da azalan çocuk yaşta evlilik oranları, genel eğilimin temelini oluşturdu. Özellikle Hindistan, çocuk evliliklerini azaltmada ilerleme kaydediyor. Ancak Sahra altı Afrika'da her üç kızdan biri 18 yaşından önce evleniyor. 

‘ORTAK SEBEPLER DEĞİŞMİYOR’

Cappa, "Çocuk evliliğinin farklı yerlerde farklı nedenleri var, ancak genellikle yoksulluk ve kızlar için sınırlı fırsatlarla bağlantılı ortak yönler var. Cinsiyet eşitsizliği, klişeler, yasalar ve evlilik dışı hamilelik korkusu da katkıda bulunuyor" dedi. 

Cappa, "Sağlık krizleri, çatışmalar ve doğal afetler, eğitimlerini kesintiye uğrattıkça ve hane halklarına mali stres ekledikçe kız çocukları için riski artırıyor. Bu zor durumdaki bazı aileler, yanlış bir şekilde evliliği kızlarını mali, sosyal ve fiziksel olarak korumanın bir yolu olarak görüyorlar. Bu krizleri her zaman tahmin edemesek de kızları nasıl etkileyebileceklerini anlamak için geriye bakabiliriz” şeklinde konuştu. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER