Anlaşma, 2013 yılında bin 100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği Rana Plaza fabrika yangınından sonra 200'den fazla uluslararası moda şirketi tarafından imzalanan başka bir anlaşmanın yerini alıyor. Bu şirketler, sağlık ve güvenlik standartlarının eksik olduğu veya üzerinde anlaşmaya varılan bir zaman diliminde sorunları ele almadıkları takdirde ilk kez yasal işlemle karşı karşıya kaldı. 2013'ten bu yana 38 binden fazla denetim gerçekleştirildi ve yaklaşık 200 fabrika, zayıf güvenlik standartları nedeniyle sözleşmelerini kaybetti.
SENDİKA LİDERLERİNİN ENDİŞESİ SON BULDU
Sendika liderleri, yasal olarak bağlayıcı unsurlar tehdit edildiğinden ve 2013'ten bu yana koşullar, ücretler ve güvenlikte yapılan iyileştirmelerin yanı sıra Bangladeş dışındaki hazır giyim fabrikalarında güvenliği artırma kampanyalarının baltalanacağından endişe duyuyorlardı.
Hazır Giysiler Sürdürülebilirlik Konseyi (RSC) tarafından yönetilen yeni anlaşma, Ekim 2023'e kadar geçerli olacak. Kayıt olan şirketler, işçiler için genel sağlık ve güvenliği yangın ve bina güvenliğinin, tedarik zincirleri boyunca insan hakları durum tespitinin ötesine taşımayı ve en az bir başka ülkedeki hazır giyim işçilerine verilen taahhütle aynı sözleri vermeyi taahhüt ediyor.
ÜLKENİN EN ÖNEMLİ KAYNAKLARINDAN BİRİ
Kampanyacılar ve sendika liderleri anlaşmayı övdü. Etik moda savunuculuğu grubu Remake'in CEO'su Ayesha Barenblat, Business of Fashion'a, "Bu, bence, gerçekten daha iyi inşa etmenin bir modeli" dedi. IndustriALL Küresel Sendika Genel Sekreteri Valter Sanches, “Bu uluslararası anlaşma, tekstil ve hazır giyim endüstrisini güvenli ve sürdürülebilir kılmak için önemli bir zaferdir” dedi.
Bangladeş, Çin ve Vietnam'dan sonra üçüncü büyük hazır giyim endüstrisine sahip. 2019'da yaklaşık 4 bin fabrika ve 4 milyon işçi olduğu tahmin ediliyordu ve sektör, 34 milyar dolarlık ihracatla ülkenin GSYİH'sınınyüzde 16'sını temsil ediyor.
(Guardian)