Petrol fiyatı, dünyanın en büyük üreticilerinin sürpriz bir üretim kesintisi açıklamasının ardından uluslararası petrol fiyatları yüzde 7'den fazla artarak varil başına 86 dolara çıktı.

‘KAR PEŞİNDE KOŞUYORLAR’

OPEC ülkeleri, hareketin piyasa fiyat istikrarını desteklemeyi amaçladığını söylerken, bazı analistler üyelerin daha yüksek kar peşinde koştuğunu söyledi. The Guardian’a konuşan Swissquote Bank’tan İpek Özkardeşkaya, "Petrol ülkeleri resmen petrol piyasalarında fiyat istikrarı istiyor. Ama gerçekte, sadece daha yüksek fiyatlar istiyor" ifadelerini kullandı. 

Batılı ülkeler, yeni kararın, başlangıçta Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından jeopolitik gerilimlerle şiddetlenen enflasyonu düşürme çabalarına zarar verebileceğinden endişe ediyor.

‘ÇÖKÜŞ OLMADAN AZALMAYACAK’

Mayıs ayında başlayacak üretim kesintileriyle ilgili konuşan CMC Markets UK piyasa analistlerinden Michael Hewson, "Gerçek şu ki, enflasyonun yakın zamanda ekonomik bir çöküş olmadan gerilemesi pek olası değil ve OPEC hafta sonu beklenmedik bir şekilde üretimi azaltma kararı verdi. Petrol fiyatlarındaki bu sabahki artışın hız kazanması ve varil başına 100 dolara doğru gitmesi halinde, enerji fiyatlarındaki son düşüşün sunduğu ekonomik artışın tersine dönmeye başladığını görebiliriz” dedi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER