Değerlendirme, Çin'in sonunda ayın zengin kaynaklara sahip olduğunu iddia edebileceği konusunda uyarıda bulunan eski bir astronot ve Florida senatörü olan NASA yöneticisi Bill Nelson'dan geldi. ABD ile Çin arasındaki rekabetin kızıştığını ve önümüzdeki iki yılın hangi ülkenin avantaj elde edeceğini belirleyebileceğini de sözlerine ekledi.

‘İHTİMAL DIŞI DEĞİL’

Politico'ya konuşan Nelson, "Bu bir gerçek: bir uzay yarışındayız ve bilimsel araştırma kisvesi altında Ay'da bir yere gitmemelerine dikkat etsek iyi olur. 'Uzak durun, biz buradayız, burası bizim bölgemiz' demeleri de ihtimal dışı değil” dedi. 

Nelson, Çin'in bölgesel hırsının kanıtı olarak, Pekin'in askeri üsler kurduğu Güney Çin Denizi'ndeki adalar üzerindeki saldırganlığını göstererek “Bundan şüphen varsa, adalara ne yaptıklarına bak" diye ekledi. 

’10 YIL İÇİNDE AY’DAYIZ’ HEDEFİ

Geçen yıl, Çin, Dünya'nın yörüngesine dönen bir uzay istasyonu kurdu ve birkaç ay yörüngesine ve numune alma görevine başladı. Ay'ın güney kutbu yakınında otonom bir ay araştırma istasyonu kurmak için programın üçüncü aşamasının 2025'te yapılması planlanıyor.

Aralık ayında Çin hükümeti, mürettebatlı bir aya iniş, uzay taşımacılığı, altyapı ve uzay yönetimi vizyonunu sundu. Çin ayrıca bu on yılın sonuna kadar aya astronot çıkarma hedefini açıkladı.

NASA MARS’A ODAKLANDI

Bu arada NASA, yakın zamanda ay yüzeyinin fotoğraflarını çekmek için 26 günlük Artemis I görevini tamamladı. Gelecekteki görevler, ayda daha fazla aktivite oluşturmak için tasarlandı. Ancak ABD de Mars'a odaklanmış durumda.

ABD askeri yetkilileri, Çin'in uzayı askerileştirmesi ve buna bağlı güvenlik endişeleri konusunda da alarm verdi.Uzay Kuvvetleri Korgeneral Nina Armagno, Avustralya'ya yaptığı ziyarette, "Bizi yakalayıp geçmeleri tamamen mümkün,Kaydettikleri ilerleme baş döndürücüydü. Şaşırtıcı derecede hızlı" dedi. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER