Bazı vakıf üniversiteleri 2025-2026 eğitim öğretim yılında kayıt yenileme ücretlerine yüksek oranda zam yaptı. Yüzde 50 burslu hemşirelik programında okuyan bir öğrencinin yıllık eğitim ücreti 205 bin liradan 370 bin liraya yükseldi. Bankacılık bölümünde öğrenim gören bir öğrencinin ücreti 80 bin liradan 150 bin liraya, endüstri mühendisliği bölümünün ücreti ise 130 bin liradan 210 bin liraya çıkarıldı.
ÖĞRENCİLER ZORLANIYOR
Türkiye genelinde meslek yüksekokulları da dahil olmak üzere toplam 79 özel üniversite bulunuyor. Bu üniversitelerde 800 bini aşkın öğrenci eğitim görüyor. Ancak vakıf üniversitelerinde yaşanan yüksek oranlı artışlar nedeniyle birçok öğrenci kayıt yenilemekte zorlanıyor.
TAKSİT SAYISINI AZALTTILAR
Temmuz 2024’te yayımlanan YÖK kararına göre, özel üniversitelerin yapacakları ücret artışlarında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 12 aylık ortalamasını aşmamaları ve bu artışları resmi internet sitelerinde duyurmaları gerekiyor. Ancak bazı üniversiteler bu sınırı göz ardı ederek ekonomik gerekçelerle yüzde 100’e varan artışlar yapıyor.
Eğitimciler, yapılan zamların öğrencilerin eğitim hakkını engellediğine dikkat çekerken, öğrenciler de barınma gibi ek masraflardan kaçınmak için tercih ettikleri vakıf üniversitelerinde eğitimlerine devam etmekte zorlandıklarını dile getiriyor. Bazı öğrenciler eğitime ara vermeyi ya da kredi çekmeyi düşünürken, kimi öğrenciler kayıt yaptıramayacağını belirtiyor.
Öte yandan bazı vakıf üniversiteleri erken kayıt ödemelerinde taksit sayısını da düşürdü. Sekiz taksit imkânı altıya indirilen kurumlar bulunuyor.