Yaklaşık beş yıldır tutulan beş petrol şirketi yöneticisi de dahil olmak üzere Amerikalıların takası, üst düzey ABD yetkilileri tarafından aylarca süren diplomasisini takip ediyor. Görüşmeler, Rusya'ya uygulanan yaptırımların küresel enerji fiyatları üzerinde baskı oluşturmasının ardından büyük bir petrol üreticisiyle daha acil hale gelmişti.

Başkan Joe Biden yaptığı açıklamada, "Bu kişiler yakında ailelerine ve ait oldukları yerde sevdiklerinin kollarına tekrar kavuşacaklar. Hala acı çeken ve haksız yere gözaltına alınan sevdiklerinden ayrılan tüm ailelere, serbest bırakılmalarını sağlamaya kendimizi adadığımızı bilin” dedi.

İYİ NİYET GÖSTERGESİ

Anlaşma, sosyalist lider, yerli rakiplerini mağlup ettikten sonra ABD ile ilişkileri yeniden kurmaya çalışırken Maduro'nun alışılmadık bir iyi niyet jesti anlamına geliyor. Beyaz Saray, Venezuela'ya yönelik politikada herhangi bir değişikliği reddederken, Maduro'nun rakipleriyle tekrar tekrar görüşmelerinde ilerleme göstermesi halinde, ABD’lilerin serbest bırakılması Biden yönetiminin Venezuela'ya yönelik petrol yaptırımlarını hafifletmesi için siyasi alan yaratabilir.

TAKAS KARAYİPLER’DE YAPILDI

Transfer, Cumartesi günü, Maduro'nun müttefiki tarafından yönetilen Karayip adası St. Vincent ve Grenadinler'de gerçekleşti, Venezuela'daki üç kişi, anonimlik koşuluyla konuyla ilgili bilgi verdi. Biden yönetimi, mahkumların bulundukları yerlerden ayrı uçaklarla geldiğini söyledi. (Guardian)