Vergi skandalını araştıran Başbakan Sunak'ın Etik Danışmanı Sir Laurie Magnus tarafından yapılan bir soruşturma, Zahawi'nin hakkındaki vergi soruşturmasını bildirmeyerek kuralları çiğnediği ve bunun da ceza dahil 5 milyon sterlinlik bir ödemeyle sonuçlandığını ortaya koydu.

Zahawi yaptıklarından dolayı özür dilemezken, bunun yerine vergi işlerinin meşru denetiminin ötesine geçtiğini söylediği medyaya ateş açtı. Pazar günü Zahawi'ye yazdığı bir mektupta Sunak, etik danışmanının bakanlık yasasının "ciddi bir ihlali" olduğu sonucuna vardığını söyleyerek "Sizi görevinizden alma kararımı size bildiriyorum" diye yazdı.

YARDIMCISI HAKKINDA SKANDAL YOLDA

Başbakan Sunak'ın görevdeki ilk üç ayında giden ikinci kritik isim olan Zahawi'nin ayrılışı, hükümetinin "her düzeyde dürüstlük, profesyonellik ve hesap verebilirlik" taahhüdünde bulunan başbakan için zor geçen birkaç haftanın ardından geldi.

Öte yandan, Başbakan Yardımcısı Dominic Raab aleyhindeki zorbalık iddialarına ilişkin bir iç soruşturmanın haftalar içinde açıklanacak olması nedeniyle, Sunak, yine yoğun eleştirilerin odak noktası olabilir.

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER