Dünya Meteoroloji Örgütü, hava durumu fenomeni olarak bilinen El Nino’nun 2023 yılının ilerleyen aylarında etkili olabileceğine dikkat çekti.

BirGün'de yer alan habere göre, Dünya Meteoroloji Örgütü yaptığı açıklamada El Nino’nun etkili olması halinde rekor sıcaklıkların kaydedilebileceği uyarısında bulundu. Açıklamada  “Bu, dünyanın birçok bölgesindeki hava durumu ve iklim modelleri üzerinde uzun süredir devam eden La Nina'nın tersi etkilere sahip olacak ve muhtemelen daha yüksek küresel sıcaklıkları tetikleyecektir” ifadelerine yer verildi.

'İKLİM OLAYLARI TETİKLENEBİLİR'

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas ise “Son üç yıldır soğutan bir La Nina'ya sahip olmamıza ve bunun küresel sıcaklık artışında geçici bir fren görevi görmesine rağmen, rekor düzeydeki en sıcak sekiz yılı daha yeni yaşadık. Bir El Nino'nun gelişimi, büyük olasılıkla küresel ısınmada yeni bir artışa yol açacak ve sıcaklık rekorları kırma olasılığını artıracak” açıklamasını yaptı. Genel Sekreter Taalas, dünyanın El Nino’ya hazırlanması gerektiğini ifade ederek aynı zamanda aşırı hava ve iklim olaylarının da tetiklenebileceğini vurguladı.

EL NİNO NEDİR?

El Nino, doğu tropikal Pasifik Okyanusu'ndaki yüzey sularının olağandışı ısınmasını ifade eder. İki ila yedi yıllık aralıklarla düzensiz olarak meydana gelen El Nino’nun okyanus sıcaklıkları, okyanus akıntılarının hızı ve gücü ve yerel hava durumu üzerinde etkisi bulunur. La Nina ise bölgenin yüzey sularının olağandışı soğumasını tanımlayan bir modeldir. İklim bilimciler normal deniz yüzeyi sıcaklıklarından sapmaları ölçmek için Okyanus Nino Endeksi'ni kullanırlar.