Fransız uzmanlar, yangınla tahrip olan Notre Dame’ın kulesini yeniden inşa etmek için ülkenin ormanlarını asırlık meşeler için tarıyorlar. 850 yıllık kilisenin yanması ülkesi yasa boğarken, yangının hemen ardından Fransız lider Macron, katedralin 2024 yılına kadar yeniden inşa edileceğini söyledi.

MART BİTMEDEN KESİLMESİ ŞART

Ancak bunun için, yaşları 150 ile 200 arasında değişen bin tane meşe gerekiyor. Ağaçlar düz, 50-90 santimetre çapında ve 8-14 metre boyunda olmalı. Bitki özü yükselmeden Mart ayı sonuna kadar kesilmeleri gerekir, aksi takdirde odunlar fazla nemli olur. Ulusal Orman Bürosu (ONF) müdür yardımcısı Dominique de Villebonne, "Bu, eski ormancılık mirasıyla ilgili’’ dedi ve "Diğer ağaçları uzun süre bekletmekle aynı zamanda, gelecek nesillerin kendi istisnai çalışmalarını yaratabilmeleri için yenilerini de dikiyoruz" şeklinde ekledi.

AĞAÇ BAĞIŞLADILAR

Bir dizi özel orman sahibi, projeye ağaç bağışlamayı teklif etti. 250 hektarlık bir ormana sahip olan Jean-Paul Mével, "Bazı ağaçlarımızın Notre Dame için kullanılması bir gurur olacak" dedi.

Uygun meşe arayışlarını koordine eden ormancılık uzmanları grubu France Bois Forêt'den Philippe Gourmain, "Bu tarihi ahşap yapıyı yeniden yapmak için Fransa'nın tarihini kullanacağız" dedi.

KİLİSENİN ÇATISINA ORMAN DİYORLAR

Kilisenin restore çalışmalarının 2022'nin başına kadar başlaması beklenmiyor. Marangoz uzmanları, Notre Dame'in yeniden inşa edilmesi için 2 bin metreküp ahşap gerektiğini ve bunun için yaklaşık bin 500 meşenin kesilmesini gerektireceğini söylüyorlar. Kilisenin çatısında o kadar çok ahşap kiriş vardı ki buna, la forêt, yani orman, deniyordu. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com