Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Rusya'nın Soçi kentinde yapılan 5 Ağustos tarihli görüşme sonrası yandaş medyada yer alan, "Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad görüşecek" iddiaları ardından diyaloğa yönelik haberler devam ederken AKP kanadından da dikkat çeken bir açıklama gelmişti. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Şam ile ilişkiler direkt hale gelebilir, seviyesi de yükselebilir" ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye Gazetesi'nden Yılmaz Bilgen'in bugün tarihli haberinde, "Türkiye ile 11 yıl sonra komşu olmak isteyen Şam, öncelikli olarak İdlib, Cilvegözü Sınır Kapısı ile Kesep Gümrüğünün devrini talep ediyor. Ankara ise terör örgütü PKK/YPG bölgelerinin tamamen temizlenmesi ve geri dönüş için güvence istiyor" ifadeleri yer alıyor.

'ESAD CEPHESİNİN ÖNCELİKLİ İSTEKLERİ BELLİ OLMAYA BAŞLADI'

Suriye'nin taleplerinin anlatıldığı, "Esad'dan beş talep" başlıklı yazıda, "Şam-Ankara görüşmelerinde Beşar Esad cephesinin öncelikli istekleri de belli olmaya başladı. İdlib’i isteyen Baas rejimi, Reyhanlı-Cilvegözü Sınır Kapısı ile birlikte Kesep Gümrüğünün de devrini talep ediyor. Türkiye ile 11 yıl sonra yeniden komşu olmak isteyen Esad yönetimi, Cilvegözü-Şam arasında ticari koridor ve Suriye’nin doğusunda Deir el-Zor-Haseke şehirleri ile Halep-Lazkiye hattındaki ulaşım koridorunda (M 4) tam kontrol şartını öne sürdü. Şam’ın bir başka talebi ise Avrupa ve ABD’nin Esad ailesi rejimini destekleyen bürokrat, işadamı ve şirketlere dönük yaptırımları konusunda Türkiye’nin destek vermesi" denildi.

ANKARA'NIN TALEPLERİ

Haberde Ankara'nın Şam'dan istediklerine yer veren Bilgen, yazısına şöyle devam ediyor: "Türk heyeti Şam’ın taleplerine karşı terör örgütü PKK/YPG bölgelerinin tamamen temizlenmesini istedi. Türkiye ayrıca sınırda terör tehdidinin tamamen ortadan kaldırılması, muhalefet ve Şam arasında siyasi, askeri entegrasyon süreçlerinin sağlıklı bir biçimde tamamlanması ile birlikte mültecilerin güvenli dönüşü ve yerleşim sonrası uygulamaları görmek istiyor. Ankara ilk aşamada Humus, Şam ve Halep’in güvenli ve onurlu dönüşler için pilot bölge olması ve daha sonra bu çerçevenin genişletilmesini talep ediyor."

'SURİYE DESTEĞİN SÜRMESİNİ İSTİYOR'

Suriye yönetiminin, Türkiye’nin terör ve Suriye petrollerinin merkezi yönetime devrine dönük işbirliği teklifine ek olarak baraj, otoyollar, elektrik, eğitim kurumları, su, ziraat gibi alanlarda da desteğin sürmesini istediğinin yazıldığı haberde, "Esad rejimi, Halep, Humus, Şam kırsalı, Hama, Dera ve Deir el-Zor dâhil savaşın ilk dönemi kontrolü kaybedip sonra yeniden ele geçirdiği bölgelerde hiçbir alt yapı ve imar çalışması gerçekleştiremedi. Suriye yönetimi, Türkiye’nin terör ve Suriye petrollerinin merkezi yönetime devrine dönük işbirliği teklifine ek olarak baraj, otoyollar, elektrik, eğitim kurumları, su, ziraat gibi alanlarda da desteğin sürmesini istiyor. Rejim ayrıca mültecilerin dönüşü ve sonrasına dönük Rus-İran-Türkiye üçlüsünün kararlarına saygı duyacağını deklare etti" denildi.

Öte yandan gazetede yayınlanan bir başka Yılmaz Bilgen haberinde, "Anlaşma ihtimali PKK'yı kudurttu" başlığı kullanılarak, "Dünyada büyük yankı uyandıran Türkiye’nin Şam yönetimi ile diyalog çabaları, PKK’yı çıldırttı. Terör örgütü süreci sabote etmek için sınır hattı boyunca tacize başladı" denildi. Haberde terör örgütü PKK'nın, Suriye sınırındaki tacizlerinin son günlerde arttığına dikkat çekilerek, "Terör örgütü son 3 gün içerisinde Irak-Suriye-Türkiye sınır kesişme noktası olan Yarubiye’den başlayarak Mardin, Nusaybin, Akçakale, Suruç, Birecik hudut koridoru boyunca onlarca taciz ateşi, sızma girişimi ve havan saldırısı düzenlendi. Son olarak Suriye’nin PKK/YPG kontrolündeki Ayn el- Arab bölgesinden, Birecik’e bağlı Çiçekalan Hudut Karakolu’na havan saldırısı düzenlendi. Alçak saldırıda Topçu Uzman Çavuş Uğurcan Cirnooğlu şehit oldu, dört asker yaralandı. Savaş uçakları ve SİHA’ların da destek verdiği cezalandırma atışlarında 40’tan fazla PKK mevzisi imha edildi, 18 terörist etkisiz hale getirildi. Irak’ın kuzeyinde devam eden Pençe Kaplan bölgesinde ise 3 PKK’lı öldürüldü" denildi.

ADANA MUTABAKATI

Adana Mutabakatı baz alınarak Ankara ile yeni ve çok daha ileri düzeyde bir sınır anlaşması yapılmasının konuşulduğu ifade edilen haberde, "Baas iktidarı ve Rusya’nın Türkiye’den İdlib konusunda açık destek talebi de var. Buna karşılık Adana Mutabakatı baz alınarak Ankara ile yeni ve çok daha ileri düzeyde bir sınır anlaşması yapılması da masada konuşulan konular arasında. Suriye’nin savaş dönemi ile birlikte askıya alınan Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve benzer uluslararası kurum ve kuruluşlara yeniden kabulü konusunda Türkiye’den istenen destekte görüşme maddeleri arasında yer alıyor. Türkiye bu görüşmelerde Cenevre süreci, demokratik anayasa, özgür seçimlerin yapılması ve cezaevlerinde bulunan siyasi mahkûmların ve özellikle kadın, çocuk, yaşlı ve sağlık durumu kötü olanların bir an önce bırakılması ısrarını sürdürüyor" ifadeleri kullanıldı.

ERDOĞAN'DAN SURİYE AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya'nın Soçi kentinde 5 Ağustos tarihinde Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile bir araya gelmişti. Yaklaşık 4 saat süren görüşme sonrasında basın açıklaması yapılmazken Türkiye'ye dönüş yolunda konuşulanları anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Putin konuyla ilgili Türkiye’ye yönelik adil bir yaklaşım sürdürüyor. Terörle mücadele noktasında her zaman yanımızda olacağını özellikle de ifade ediyor. Burada şunu bize ima ediyor; ‘Mümkün olduğunca bunları, rejimle birlikte çözme yolunu tercih ederseniz çok daha isabetli olur’ gibi bir yaklaşımı var. Biz de diyoruz ki, şu anda bizim istihbarat örgütümüz Suriye istihbaratıyla zaten bu konuları yürütüyor ama bütün mesele netice almak. Eğer istihbaratımız, Suriye istihbaratıyla bu çalışmayı yürütürken, buna rağmen hala orada terör örgütleri fellik fellik at oynatıyorsa bu konuda bize destek vermeniz gerekiyor diyoruz. Bu konuda da mutabakatımız var" ifadelerini kullanmıştı.