Dünya Bankası verilerine göre ülkelerinde en çok kamu ihalesi alan şirketler arasında yer alan Cengiz Holding, Limak Holding ve Sancak Grup, ihale savaşlarına girdi.

Özellikle AK Parti iktidarı döneminde en çok ihale alan şirketlerden Mehmet Cengiz'in sahibi olduğu Cengiz Holding, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin ihalesini alan Limak Holding'i şikayet etti. Ethem Sancak'ın sahibi olduğu BMC şirketi ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin ihalesini şikayet etti.

23 KASIM 2020'DE İHALE YAPILDI

Birgün’de yer alan habere göre, Kamu İhale Kurumu’nun 3 Şubat tarihinde yayımladığı tutanaklara göre, Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, geçen yıl 23 Kasım tarihinde “Serbest Piyasadan Elektrik Enerjisi Alımı” adı altında bir ihale düzenledi.

CENGİZ'DEN LİMAK'A KARŞI ŞİKAYET

Limak ve Cengiz'in katıldığı ihaleyi Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı da olan Nihat Özdemir’in sahibi olduğu Limak Holding’e bağlı Limak Uludağ Elektrik Şirketi alırken Cengiz Holding’e bağlı Cengiz Elektrik Şirketi, ihale dosyasında eksiklikleri olduğunu belirtip Kamu İhale Kurumu’na şikayette bulundu.

LİMAK İHALEDEN ÇIKARILDI

Şikayeti değerlendiren kurum, "İhalede mevzuata aykırılıklar tespit ederek, Limak Uludağ Elektrik Şirketi’nin verdiği teklifin ihalede değerlendirme dışı bırakılmasına" karar ver ve Limak, ihale sürecinden elenmiş oldu.

Öte yandan eski AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Ethem Sancak’ın BMC Otomotiv Şirketi de ihalesini alamadığı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni şikayet için Kamu İhale Kurumu’na başvurdu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin 15 Ekim 2020’de "109 adet otobüs alımı için" düzenlediği ihaleyi Vehbi Koç’un kızı Suna Kıraç’ın eşi İnan Kıraç’ın sahibi olduğu Karsan Otomotiv Şirketi’nin aldığı açıklandı.

BMC, KARSAN'I ŞİKAYET ETTİ

BMC Otomotiv Şirketi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ihaleyi alan Karsan Otomotiv’in belgelerinin eksik olduğunu ileri sürerek şikayette bulundu.

İHALE İPTAL EDİLMEDİ

Ancak kurum, "İhaledeki mevzuata aykırılıkların düzeltici işlemle giderilebilecek nitelikte olduğunu" belirterek ihaleyi iptal etmedi.