Depremler, orman yangınları, sel baskınları gibi doğal veya insan eliyle meydana gelen afetlerde akla ilk gelen soru arama kurtarma araç ve personel hizmetlerinin yeterli olup olmadığı oluyor. Bu sorular gündemdeyken Orman Genel Müdürlüğü yangın filolarında eksilmeler dikkat çekiyor.

YANGINLAR ARTIYOR ARAÇ SAYISI AZALIYOR!

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), her yıl birçok bölgede yaşanan ve bir çoğu eş zamanlı orman yangınlarına müdahalede gecikmesine rağmen filosundaki yangın söndürme aracı sayısını azaltmış. OGM, 2022’yi 2021 yılına göre 17 adet daha az yangın söndürme aracı ile tamamladı.

17 YANGINA MÜDAHALE ARACI EKSİLMİŞ

BirGün Gazetisi'nden Mustafa Bildircin'in aktardıklarına göre, önceki yılda OGM bünyesinde 1067 yangın söndürme aracı bulunurken geçen yıl 17 yangın söndürme aracı filodan eksildi. OGM, 2022’yi toplam 5 bin 121 adet iş ve koruma makinesi ile tamamladı. Buna göre, OGM’nin 2022’deki yangın söndürme aracı sayısı kayıtlara, 1050 olarak geçti.

YALNIZCA BİR YANGIN UÇAĞI VAR

Her orman yangınında, havadan yeterli müdahalede aracı bulunmadığı gerekçesiyle eleştirilen OGM'nin, 2021 yılında başlattığı çalışmalar kapsamında, “Türk Kuşu” isimli VIP hangar için hazırlıklara devam ettiği aktarılırken kayıtlı yalnızca bir uçak olduğu belirlendi. 2022’de, yangınlara müdahale için 20 adet uçak kiralandığı bildirildi.

Türkiye'de çıkan yangınların çıkış nedenleri arasında ilk sırada "nedeni belirlenemeyen yangınlar" yer alırken, haberde yangınların kapsadığı alanın büyüklüğü ise şöyle:

Doğal: 517 hektar
Nedeni belirlenemeyen: 2 bin 132 hektar
Kasıt: 4 bin 722
İhmal-dikkatsizlik-kaza: 5 bin 428